Washington: Pucnjava kod zgrade Kongresa

Žena u crnom Lexusu, koja je u četvrtak pokušala probiti prepreku na prilazu Bijeloj kući, što je pokrenulo policijsku potjeru koja se završila pucnjavom na prilazu Capitolu, odnosno sjedištu Senata, podlegla je nakon što je na nju otvorena vatra.

Nekoliko ljudi, uključujući jednog policajca, povrijeđeno je u pucnjavi.

Potjera je počela kada je vozilo pokušalo probiti barikadu na dijelu avenije Pennsylvania pred Bijelom kućom, po pripadniku službi sigurnosti koji nije bio ovlašten govoriti o slučaju, te je tražio da ostane neimenovan.

Svjedoci su rekli da je barem 20 policijskih vozila lovilo Lexus prema Kapitolu, gdje se auto sudario pred zgradom Senata.

O incidentu je obaviješten i predsjednik SAD-a Barack Obama. Zvaničnici javljaju da se radi o izoliranom događaju.

Kako je rekao šef policije Capitol Hilla Kim Dine, radi se o izoliranom incidentu, koji nije povezan sa terorizmom, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Vozilo su zaustavili pripadnici Tajne službe u uniformi, nakon čega je auto velikom brzinom počeo da se udaljava, prošavši nekoliko crvenih svjetala, a policija je počela potjeru”, rekao je Dine.

Prema njegovim riječima, moguće da je u automobilu bilo i dijete, ali je rekao kako ne može potvrditi da je osumnjičena osoba ubijena.

Kako su izvori ranije rekli Al Jazeeri, policija je počela potjeru za vozilom, a žena koja je upravljala autom uputila se prema Capitol Hillu, gdje je pokušala nasilu proći sigurnosnu barijeru ispred Kongresa, na šta je policija uzvratila vatrom.

Kongres nastavio rad

Pucnjava, koja se dogodila samo nekoliko blokova od Vrhovnog suda, čula se dok su zasjedali Predstavnički dom i Senat.

Britanska agencija je ranije navela da je nekoliko kancelarija američkog Kongresa zatvoreno zbog ovog incidenta.

Prema prvim informacijama američkih medija i očevidaca, višestruki pucnji su se čuli u blizini Hart Office Buildinga. Ljudima koji su stajali ispred zgrade Vrhovnog suda, koja se nalazi preko puta Kongresa, vlasti su rekle da se brzo sklone u zgradu Suda.

U obavještenju koje je dostavljeno putem elektronske pošte policija na Capitolu upozorila je ljude “da se zatvore, zaključaju i drže podalje od vanjskih vrata i prozora”.

Policija je nakon pola sata povukla naredbu o zaključavanju svih prostorija Kongresa i ljudima je dozvoljeno da izađu iz zgrade. Kongres je u pola četiri popodne nastavio sa uobičajenim radom.

Izvor: Al Jazeera i agencije