Vojska tenkovima i žicom blokirala Tahrir

Tokom današnjih masovnih i najavljenih protesta širom Egipta, koje je organizovala Nacionalna alijansa protiv vojnog udara u Egiptu pod nazivom “Kairo, glavni grad revolucije”, u nekoliko gradova je došlo do sukoba pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i snaga vojne vlasti, javlja Anadolija.

Do direktnog sukoba, u kojem je zabilježena upotreba sile i vatrenog oružja, došlo je u mjestima El Maadi i Elseyde Zeynep u Kairu. 

Do sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti odanih vojnom režimu došlo je i u Gizi, zapadno od Kaira.
Lokalni aktivisti javljaju da je do sukoba došlo i na protestima koji su se dešavali u Aleksandriji.

Tahrir blokiran

U Kairu su tijekom sukoba poginule 4 osobe. U vatri otvorenoj s vojnog vozila u Kairu poginula je najmanje jedna osoba, izjavio je egipatski ministar zdravstva, a najmanje 40 osoba je ozlijeđeno u sukobima diljem zemlje, javlja dopisnik Al Jazeere kojeg iz sigurnosnih razloga ne možemo imenovati.

Pucnjava iz automatskog oružja mogla se čuti i kod trga Tahrir, koji su tenkovima i bodljikavom žicom blokirale vojne snage, a policija je upotrijebila suzavac na jednom od mostova u centru Kaira, kako bi spriječila demonstrante da stignu na Tahrir.  

Agencije izvještavaju i o sukobima demostranata s drugim civilima, očito neistomišljenicima. U Kairu su zabilježeni sukobi tih skupina, koje su kao oružje koristile palice, staklene boce i kamenje. 

Masovni protesti najavljeni

Iz Nacionalnog saveza za odbijanje vojnog udara i podršku legitimiteta još ranije je najavljeno održavanje masovnih protesta. U saopćenju Saveza se navodi da će protesti biti održani i u nedjelju 6. oktobra, na dan godišnjice Arapsko-izraelskog rata, te da će biti održani pod nazivom “Kairo, glavni grad revolucije”.

“Svakim danom se organiziraju novi skupovi i nove aktivnosti. U srijedu su se na trgu Nahda ponovo okupile hiljade ljudi, a ušli su i u kampus univerziteta. To mediji ne objavljuju. U nedjelju će biti održani još masovniji protesti”, poručio je Ashraf Abdul Ghaffar, organizator protesta protiv vojnog udara u Egiptu na trgu Nahda.

On je u intervjuu za agenciju Anadolija kazao da su okončane “sve pripreme globalnih protesta protiv vojnog udara i nasilja u Egiptu, koji će biti održani sljedećeg petka, 11. oktobra, povodom 100 dana od vojnog udara”.

“Riječ je o globalnom protestu, koji će biti održan u mnogim zemljama. Pozivamo cijelu svjetsku javnost da se pridruži tim protestima protiv vojne vladavine, masakra, zločina protiv čovječnosti i zla u Egiptu”, poručio je Abdul Ghaffar.

Generali planirali kontrolu medija

Opozicioni aktivisti u Egiptu prikazali su video na kojem vojni general Abdul Fatah al-Sisi objašnjava na koji način treba kontrolirati medije.

U snimku se navodi kako medije nije jednostavno staviti pod kontrolu, ali kako će na kraju vojska postići ono što želi.

Aktivisti tvrde da je video nastao šest mjeseci prije vojnog udara.

Al-Sisi je snimljen u razgovoru s vojnim komandantom, koji mu je predložio kako da zavlada  medijskim prostorom.

“Medijima se ponovo mora podvući crvena linija. Moramo pronaći novi način njihovog neutraliziranja. Medije u Egiptu kontrolira 20 ili 25 ljudi”, navodi vojni komandant u videosnimku.

Ubijena dva vojnika

Naoružane osobe napale su u petak konvoj kamiona egipatske vojske istočno od Kaira i ubile dvojicu vojnika, izjavili su zvaničnici.
Još dva vojnika ranjena su u napadu i prebačena u bolnicu, rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.
Pojačani su napadi na pripadnike oružanih snaga Egipta, uglavnom na Sinajskom poluotoku, ali ponekad su aktivni i u blizini glavnog grada, prenio je AP.

“Trebamo se povezati s njima direktno i individualno. Ovladati njima ili ih terorizirati”, dodaje on.

Sisi tada prekida oficira i pita: “Ja znam kako ih pridobiti, ali reci mi kako ih mogu terorizirati?”

“Želim vam reći da smo se bavili kontrolom medija od prvog dana kada je vojska preuzela vlast 2011. godine. I puno smo patili. Kako bi se postiglo to o čemu pričaš, morate imati utjecaj, a to nije jednostavno kao postavljanje odbora ili radne grupe”, rekao je Sisi u snimku.

Kritike vojsci

Muslimanska braća su oštro kritizirala vojsku zbog zbacivanja predsjednika Muhameda Mursija, uporedivši njeno postupanje s vladavinom nacističkog lidera Adolfa Hitlera ili rimskog cara Nerona.

Kritike su upućene uoči najavljenog protestnog skupa u nedjelju protiv vojske i puča 3. jula, kojim je svrgnut predsjednik zemlje i njihov višegodišnji lider Mursi.

Činjenica da su i pristalice vojske, također, u nedjelju planirale održati kontramiting u centru Kaira, povodom obilježavanja početka egipatskog rata protiv Izraela 1973. godine, povećava strahovanja da bi moglo doći do nasilnih sukoba između dviju strana, navodi AP.

U međuvremenu je u posjetu Kairu došla šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton, u nastojanju da posreduje u pronalaženju rješenja za političku krizu u Egiptu.

Izvor: Al Jazeera i agencije