Vlada SAD-a i dalje pred bankrotom

Sjedinjene Američke Države se i dalje nalaze pred bankrotom. Ukoliko se Kongres ne dogovori o podizanju granice zaduživanja, Vlada će do 17. oktobra ostati bez novca.

Kao prva mjera štednje ugašen je rad Vladinih institucija koje nisu od ključne važnosti za funkcioniranje: poput muzeja, nacionalnih parkova i drugih turističkih lokacija.

Obama ne ide u Aziju

Američki predsjednik Barack Obama odustao je u četvrtak od planova da učestvuje na samitima u Indoneziji i na Brunejima, primoran da zbog političkih problema zbog zastoja u radu Vlade ostane u Washingtonu.
Ova odluka znači da Obama u subotu neće otputovati na azijsku turneju, koja je izvorno trebala obuhvatiti četiri zemlje i trajati sedmicu dana. On je početkom sedmice već otkazao posjete Maleziji i Filipinima.
“Predsjednik je ovo odlučio jer bi bilo teško nastaviti s posjetama inozemstvu, s obzirom na zastoj i njegovu odlučnost da nastavi vršiti pritisak da republikanci odmah dopuste glasanje, kako bi Vlada nastavila funkcionirati”, saopćila je Bijela kuća.
Državni sekretar John Kerry će predvoditi američku delegaciju u obje zemlje umjesto Obame, koji je trebao učestvovati na Azijsko-pacifičkom forumu za privrednu saradnju na Baliju u Indoneziji, te na samitu o Azijskoj sigurnosti u Brunejima.

Nakon pregovora iz Bijele kuće ni demokrati ni republikanci ne odstupaju od svojih zahtjeva.

Neplanirani odmor

Na neplaniranom odmoru je skoro 800.000 zaposlenih u američkim državnim institucijama. Dnevnice su zaleđene.

Ukoliko se Kongres ne dogovori o podizanju praga zaduživanja, uskoro bi kod kuće moglo ostati mnogo više radnika.

Kamen spoticanja je američki zakon o zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamacare, koji je na snazi već tri godine i kojem se republikanci oštro protive.

“Sve što tražimo je dijalog i pravda za Amerikance koji su obuhvaćeni Obaminom reformom zdravstva. Nadam se da će predsjednik i naše kolege demokrati u Senatu slušati Američki narod i sjesti s nama kako bismo ozbiljno razgovarali i pronašli rješenje”, kaže John Boehner, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Demokrate ne žele pregovore

Demokrate su jasno poručili da nema pregovora o predsjednikovim zdravstvenim reformama.

“Ovo se sve događa zbog Obamacarea. O tome se radi. Ono što sam rekao ranije i što ću ponoviti svima vama – istu stvar su uradili sa socijalnim osiguranjem i sa prijašnjim programom zdravstvene zaštite, Medicareom. Obamacare je posljednji program zdravstvene zaštite nakon pada Medicarea i to je jedan od pečata ove administracije. Na večerašnjem sastanku smo jasno stavili do znanja svima da ne odustajemo od Obamacarea”, ističe Harry Reid, lider demokrata u Senatu.

Reutersova anketa pokazuje da 24 posto Amerikanaca krivi Republikance za djelimično gašenje Vlade, a 19 posto Baracka Obamu i demokrate. Većina, odnosno 46 posto Amerikanaca krivi i jedne i druge za nastalu situaciju.

Vlada SAD-a ima novca za još 15 dana rada. Nakon toga mnogi spominju bankrot. Međutim, mnogi investitori smatraju da je takav scenarij nemoguć, te da je ovo samo politička igra.

Mogućnost izlaza

“Ne postoji presedan zbog kojeg bismo mogli bankrotirati. Mi smo najvažnija ekonomija svijeta i rezervna valuta. Ako novac ne dospijeva u kasu, onda i ne izlazi iz nje. Takvu situaciju nismo imali ranije i ne vjerujem da ću biti svjedok takve situacije sada”, optimističan je Lloyd Blankfein, predsjednik banke Goldman Sachs.

Bankrot će se teško desiti, ali je puno izvjesnije da Vlada prestane s radom.

Jedini sektori koji neće pretrpjeti djelimično ili potpuno gašenje su Agencija za kontrolu zračnog prostora NORD, Agencija za nacionalnu sigurnost i službe za nadzor nuklearnih elektrana.

Sve američke vojne operacije se nastavljaju se po planu.

Izvor: Al Jazeera