Susret Obame i lidera Kongresa bez rezultata

Barack Obama je ogorčen zbog stavova lidera republikanaca u Kongresu (EPA)

Američki predsednik Barack Obama sastao se u srijedu navečer u Bijeloj kući s vođama demokrata i republikanaca kako bi se došlo do kompromisa u vezi s usvajanjem budžeta, ali, kako su preneli mediji u Sjedinjenim Američkim Državama, sastanak je završen bez bilo kakvog rezultata.

“Jesam li ogorčen? Apsolutno sam ogorčen idejom da, sem ako ne kažem 20 miliona ljudi, ‘ne možete imati zdravstveno osiguranje’, druga strana neće dozvoliti da Vlada ponovo radi. To je neodgovorno”, rekao je Obama.

Bijela kuća je saopćila da je, zbog krize koja je nastala u državi, Obama odlučio skratiti višednevnu posjetu Aziji, gdje bi trebao otputovati u subotu.

Sastanak Obame s predsjedavajućim Kongresa, republikancem Johnom Boehnerom i vođom te stranke u Senatu Mitchom McConnelom, kao i s predsjedavajućim Senata, demokratom Harryjem Reidom, te vođom demokrata u Kongresu Nancy Pelosi, trajao je skoro sat i po i održan je bez savjetnika.

‘Ideološki zahtjevi’

Nakon sastanka kongresmen Boehner je izjavio da je predsjednik Obama poručio kako “neće pregovarati” u vezi sa zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Kako je rekao jedan zvaničnik Bijele kuće, Obama je na sastanku želio apelirati na vođe dvije stranke u Kongresu i Senatu da usvoje budžet i da ne ističu “ideološke zahtjeve”, kao što je onaj za povlačenjem sredstava namijenjenih zdravstvenom osiguranju.

Američki mediji prenose da su stavovi dviju stranaka i dalje toliko udaljeni da nema naznaka kako bi u skorije vrijeme moglo doći do usvajanja budžeta i prestanka finansijske blokade Vlade.

Ogromni gubici

Republikanci su prije sastanka s Obamom predložili novo rješenje, prema kome ne bi bio usvojen cjelokupan federalni budžet, već bi bio podijeljen na odvojene cjeline, koje bi se, po dogovoru dviju strana, posebno usvajale.

Međutim, za sada demokrate, koje kontroliraju Senat, ne prihvataju takvo rješenje.

Ideja je bila da se finansira nastavak rada nacionalnih parkova, Nacionalnog instituta za zdravlje i operacija koje se vode u prijestolnici Washingtonu.

Obama je na taj prijedlog odgovorio stavom da će staviti veto na bilo kakav sličan zakon koji dođe na njegov stol.

Procjene govore da će više od 800.000 zaposlenih u federalnoj administraciji ostati bez posla, dok bi gubitak za SAD, prema nekim procjenama, u slučaju tri ili četiri sedmice bez usvojenog budžeta mogao dostići 55 milijardi dolara, piše Washington Post.

Izvor: Agencije


Povezane

Drugi dan nakon djelomičnog zatvaranja vladinih institucija zakonodavci u američkom Kongresu nisu ništa bliže rješavanju krize. Republikanci su predložili privremenu rezoluciju kojom bi se budžetska sredstva za federalne aktivnosti mogla koristiti još sedam dana, a vrijeme iskoristilo za pregovore. Prijedlog koji je podržalo i njihovo konzervativno krilo Čajanka, demokrate su odbile.

Published On 02 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO