Smrtonosni pad aviona u nigerijskom Lagosu

Avionske nesreće su relativno uobičajene u Nigeriji, koja ima loše sigurnosno stanje u ovoj sferi saobraćaja (AP)

Najmanje devet osoba je poginulo nakon što se mali putnički avion, u kojem je bilo 27 osoba, srušio brzo nakon polijetanja iz Lagosa, najnaseljenijeg grada u Nigeriji.

Destinacija letjelice kompanije Associated Airlines bio je Akure, sjeverozapadni grad udaljen skoro 220 kilometara od Lagosa, a u njoj je bilo 20 putnika i sedam članova posade, kazao je glasnogovornik Ministarstva zračnog saobraćaja Nigerije Joe Obi u četvrtak.

On nije dao više detalja o tipu aviona.

“Avion nije mogao propisno uzletjeti, pa se srušio. Nekoliko osoba je prebačeno u bolnice, pronađeno je nekoliko tijela žrtava, kao i preživjeli u nesreći”, izjavio je.

Tijelo bivšeg guvernera

Glasnogovornik Nacionalne agencije za hitne slučajeve Manzo Ezekiel je za agenciju AFP izjavio kako se avion srušio u područje kompleksa aerodroma, na lokaciju gdje se skladišti gorivo.

Nekoliko lokalnih radiostanica i TV kanal Channels javili su kako se u letjelici nalazilo tijelo bivšeg guvernera nigerijske države Ondo Oluseguna Agagua, koje je prevoženo na sahranu.

Avionske nesreće su relativno uobičajene u Nigeriji, koja, iako najveća ekonomija Afrike, ima loše sigurnosno stanje u ovoj sferi saobraćaja.

U junu prošle godine su 163 osobe poginule kada je avion kompanije Dana Air udario u stambenu zgradu.

Izvor: Agencije