Singapur, centar arhitektonskog dizajna

Kuća na drvetu u New Yorku i tajvanski manastir su među arhitektonskim draguljima koji se natječu za najprestižniju nagradu ove industrije na festivalu ‘World Architecture’ u Singapuru.

Festival u Singapuru predstavlja vrhunski građevinski dizajn iz svih krajeva svijeta. Najveći godišnji skup ovog tipa posvećen je trendovima oblikovanja lokacija na kojima živimo, radimo i provodimo vrijeme za odmor. Svjetske nagrade za arhitekturu dodjeljuju se u 29 kategorija, od najboljeg hotela do najpristupačnijeg, javlja reporter Al Jazeere Rob McBride.

„Kao da smo u prodavnici igračaka. To je dijalog i interakcija među arhitektima koji se okupe kako bi pokazali šta rade“, kaže sudija na Festivalu Michael Heenan .

Naročito plijeni pažnju svojom raznovrsnošću takmičenje za najbolji hotel – od butik hotela u Hong Kongu značajnog zbog suptilne integracije u urbanu sredinu, do singapurskog zdanja koje se ističe inovativnim pristupom zelenim površinama. 

Realizacija u Aziji

Kao domaćin skupa, Singapur je nominovan u mnogim kategorijama, simbolizirajući rastući značaj Azije u svijetu arhitekture.

Kompleks u kojem se festival održava sam po sebi je jedna od arhitektonskih ikona grada.

Pokrenut u Evropi 2008, Festival se preselio u Aziju prije dvije godine i nema naznaka da će se vratiti. Porastao je značaj događaja i sve više arhitekata svoj talenat fokusira na ovaj region.

„Arhitekturu prati novac, a njega rast. Naravno, ono što se događa u Aziji je razvoj novih gradova, novih ekonomija koje pokreću ogromne građevinske poduhvate svih vrsta“, kaže Paul Finch, direktor programa World Architecture.

Sve veći broj nagrađenih arhitektonskih rješenja dolazi iz Sjeverne Amerike i Evrope. Ali, ona bivaju realizirana uglavnom u Aziji.  

Izvor: Al Jazeera