SAD i Japan stvaraju snažniji vojni savez

Kerry i Hagel su se prvi put sastali s Fumiom Kishidom i Itsunorijem Onoderom na japanskom tlu (Reuters)

Američki ministri vanjskih poslova i obrane, John Kerry i Chuck Hagel, razgovarali su s japanskim kolegama o snažnijem vojnom savezu, koji je, u kontekstu napetosti u azijskopacifičkom poručju, za Washington vrlo važan i koji je postao jedan od američkih vanjskopolitičkih prioriteta.

Nakon polaganja vijenca na nacionalnom groblju, u znak sjećanja na japanske vojnike i civile poginule u Drugom svjetskom ratu, Kerry i Hagel su se prvi put sastali s Fumiom Kishidom i Itsunorijem Onoderom na japanskome tlu.

U središtu razgovora su sigurnost u toj regiji, s obzirom na jačanje vojne moći Kine, posebice njezine mornarice, te nepredvidljivost Sjeverne Koreje u vezi s nuklearnim pitanjima.

Za Kerryja sastanak u Tokiju predstavlja “temelj odnosa između SAD-a i Japana , ali i regije na području sigurnosti u narednih 15 do 20 godina”.

Jača uloga Japana

Dvije strane su suglasne da bi Japan trebao “pojačati svoju ulogu” u tom savezu, a SAD će u prvo vrijeme, počevši od proljeća 2014. godine, u Japanu rasporediti izvidničke bespilotne letjelice Global Hawks.

“Dvije ili tri izvidničke letjelice za velike nadmorske visine bit će stacionirane u američkoj bazi u Japanu”, kazao je američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Bespilotne letjelice će u Japan biti dopremljene iz američke baze na Guamu u zapadnom Pacifiku.

Ministri dviju zemalja potpisali su i protokol o uvjetima preseljenja dijela američkih marinaca s otoka Okinawe na Guam.

Američka vojna nazočnost na Okinawi, gdje je stacionirana gotovo polovica od blizu 50.000 američkih vojnika u Japanu, godinama je uzrok napetosti između dviju zemalja.

Protokolom bi Japan u preseljenju i izgradnji infrastrukture na Guamu trebao sudjelovati sa blizu 3,1 milijardom dolara, dok je cijela operacija procijenjena na 8,6 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO