Pozitivna Slovenija odgodila svoj kongres

Zoran Janković je najavio kako će na stranačkome kongresu 19. oktobra biti premijerkin protukandidat (EPA)

Pozitivna Slovenija (PS), stranka slovenske premijerke Alenke Bratušek, saopćila je u četvrtak da odgađa svoj kongres kako bi se izbjegla politička kriza u zemlji.

Odgoda kongresa Pozitivne Slovenije, koji se trebao održati 19. oktobra, posljedica je najave ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića da se planira suprotstaviti Alenki Bratušek za mjesto šefa stranke.

“Izvršni odbor stranke daje podršku Alenki Bratušek za premijerku i predsjednicu stranke. Stavljamo interes države ispred interesa stranke”, kazala je potpredsjednica stranke Maša Kociper novinarima.

‘Nema vremena za igre’

Bratušek je ranije u četvrtak zaprijetila da će dati ostavku izgubi li na izborima krajem mjeseca položaj šefice stranke Pozitivne Slovenije, te rekla kako zemlja nema vremena za “igre” želi li izbjeći traženje međunarodne finansijske pomoći, javlja Hina.

Njena bi ostavka gotovo sigurno izazvala prijevremene izbore i odgodila krizne mjere koje bi trebale spasiti slovenske finansije i pomoći da Slovenija ne postane još jedna zemlja 17-člane eurozone koja traži pomoć od EU-a i MMF-a.

Zoran Janković je 2011. osnovao Pozitivnu Sloveniju, ali je u februaru podnio ostavku.

On je u srijedu najavio kako će na stranačkom kongresu 19. oktobra biti premijerkin protukandidat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO