Philip Morris lobirao za blaži zakon

Glasanje o direktivi, koje se trebalo održati početkom septembra, odgođeno je, navodno, zbog snažnog lobiranja kompanije (EPA)

Američki proizvođač duhana Philip Morris International potrošio je milion i po eura na ručkove i večere u okviru napora da privoli poslanike Evropskog parlamenta da ublaže zakon EU-a o duhanskim proizvodima, o kojem se glasa na narednoj plenarnoj sjednici u Strazburu, javlja Srna.

U iznos koji je u javnost iznijela članica njemačke stranke „Zeleni“ i zastupnica u Evropskom parlamentu Rebecca Harms uključeni su troškovi sastanaka održanih prošle godine sa približno trećinom članova evropskog zakonodavnog tijela.

Iz američke kompanije nisu željeli komentirati navedeni iznos, ali je na internetskoj stranici navedeno da su optužbe o snažnom lobiranju netačne.

Pet priželjkivanih izmjena

Glasanje o direktivi, koje je trebalo da bude održano početkom septembra, odgođeno je, navodno, zbog snažnog lobiranja kompanije u okviru napora da se diskusija održi kada na čelu EU-a bude Grčka, koja je “naklonjenija” duhanskim proizvodima.

Harms je, uz kolegu iz švedske stranke “Zeleni” i poslanika u Evropskom parlamentu Karla Schlittera, novinarima u Briselu rekla da su amandmani, koje su iznijeli uglavnom članovi stranaka desnog centra, konzervativci i pojedini liberali, u skladu sa “pet priželjkivanih izmjena” američke kompanije.

Na listi “želja” američke kompanije je uklanjanje zabrane na mentol-cigarete, svođenje upozorenja na štetnost duhana samo na dno pakovanja, smanjenje zabrane naredne generacije proizvoda poput električnih cigareta i smanjenje obima upozorenja.

Kompanija, također, priželjkuje i uklanjanje takozvanih delegiranih akta, čime bi poslanici Evropskog parlamenta bili spriječeni da lako dopunjuju direktivu nakon što postane pravosnažna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO