Napolitano pozvao političare na saradnju

Giorgio Napolitano je istakao da Enrico Letta i njegov kabinet ne mogu dozvoliti obnavljanje političke krize (EPA)

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano apelirao je u srijedu navečer na partije u vladajućoj koaliciji da ne obnavljaju političke turbulencije, nakon što je premijer Enrico Letta dobio povjerenje u Parlamentu.

“Vlada je izdržala test, prebrodila je izazov”, rekao je Napolitano u saopćenju, ističući da Letta i njegov kabinet ne mogu dozvoliti obnavljanje političke krize, javio je Reuters.

Italijanski Senat izglasao je ranije u srijedu velikom većinom glasova povjerenje Vladi premijera Lette, nakon što mu je podršku pružila i partija desnog centra Narod slobode bivšeg premijera Silvija Berlusconija, koji je odustao od rušenja Vlade, prenosi Tanjug.

Pokretanje ekonomije

Nešto ranije Letta je oba doma italijanskog Parlamenta izvijestio o svojim planovima da ponovo pokrene slabu italijansku ekonomiju, u pokušaju da ih uvjeri da ga svojim glasanjem podrže.

On je tada ukazao na to da je prioritet njegove koalicione Vlade smanjenje fiskalnog tereta i povećanje konkurentnosti zemlje.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je odluku italijanskog Senata da pokloni povjerenje Vladi premijera Lette, ocijenivši da je ona presudna ne samo za Italiju, već i za eurozonu i cijelu Evropsku uniju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO