Lider Zlatne zore ostaje u pritvoru

Lider Zlatne zore odbacio je sve optužbe, izjavljujući da žali zbog ubojstva glazbenika i antifašističkog aktiviste Pavlosa Fyssasa (EPA)

Privedeni lider desničarske grčke strane Zlatna zora Nikos Mihaloliakos ostaje u pritvoru, odlučio je istražni sudac nakon što je, tijekom noći, pritvorenik više od šest sati davao svoj iskaz.

Policija je s lisicama na rukama izvela lidera Zlatne zore iz Suda, gdje su ga čekali obitelj i zastupnici njegove stranke u grčkom Parlamentu, dovikujući mu riječi potpore.

Mihaloliakos će, kako izvještavaju agencije, iz privremenog pritvora biti prebačen u zatvor sa strogim režimom Koridalos.

Jedan je sudski dužnosnik ukazao kako je Mihaloliakosovo slanje u zatvor prvi takav potez u posljednjih nekoliko desetljeća povučen protiv predsjednika jedne političke stranke, odnosno prvi puta u gotovo 50 godina, točnije od vojnog udara u Grčkoj, kako je u zatvor poslan jedan legitimno izabrani političar.

Lider Zlatne zore odbacio je sve optužbe, izjavljujući da žali zbog ubojstva glazbenika i antifašističkog aktiviste Pavlosa Fyssasa, za čiju smrt se odgovornom smatra Zlatna zora.

Tvrdi kako je “meta političkog progona”, ali napominje i to da nije nacista, te da se njegova stranka bavi samo aktivnostima u Parlamentu.

‘Batinaški odredi’

“Neka nam dugo živi Grčka! Pobjeda!”, viknuo je Mihaloliakos napuštajući sudnicu.

U pritvoru će ostati i predsjednik stranačkog ogranka u Pireju Jorgos Patelis, koga istražni organi smatraju umiješanim u ubojstvo Fyssasa.

Navodno je Patelisa prvog, odmah poslije ubojstva, pozvao telefonom Jorgos Rupakijas, koji je priznao ubojstvo poznatog glazbenika, zbog čega je i uhićen, a, prema podacima grčkih medija u mjestu Nikeja kod Pireja, bio je jedan od glavnih “batinaških odreda” stranke.

Nakon Fyssasovog ubojstva, grčke vlasti počele su istragu o aktivnostima Zlatne zore, te istražuju čak 32 slučaja, među kojima su ubojstva, pokušaji ubojstva i napadi na imigrante, te organiziranje u zločinačku skupinu.

Nikos Mihaloliakos i njegovih pet parlamentarnih zastupnika su među 20 osoba uhićenih tijekom vikenda, no stranka odlučno odbacuje svaku umiješanost u ubojstvo popularnog glazbenika.

Zlatna zora je s političke margine postala treća stranka po popularnosti usred oštre financijske krize, osvojivši prošle godine na izborima blizu sedam posto glasova birača i 18 mjesta u Parlamentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO