Gambija istupila iz Commonwealtha

Jammeh, kojeg često optužuju za kršenja ljudskih prava, vlada najmanjom državom kontinentalnog dijela od 1994. godine (AP)

Vlada zapadnoafričke države Gambije objavila je kako bivša britanska kolonija istupa iz Commonwealtha, a u saopćenju se navodi kako ona “nikada neće biti članica bilo koje neokolonijalne institucije”.

“Ovim putem obavještavamo široku javnost da je Vlada Gambije napustila Commonwealth i to odmah stupa na snagu. Vlada je odlučila kako nikada neće biti član neke neokolonijalne institucije i nikada neće biti dio bilo koje institucije koja predstavlja nastavak kolonijalizma”, piše u saopćenju gambijske Vlade.

Commonwealth je blok država koje su njegovi dobrovoljni članovi, broji 50 članova i većina njih su bivše britanske kolonije.

Više detalja nije objavljeno, ali je jedan zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova, pod uvjetom da ostane anoniman, za agenciju AFP kazao kako je do ove odluke došlo nakon što je Vlada u Bandžulu odbacila prijedlog Commonwealtha za stvaranje komisija koje bi se bavile ljudskim pravima, pravima medija i borbi protiv korupcije u glavnom gradu države.

Misticizam i čelični stisak

Prijedlog je uslijedio nakon aprila 2012. godine, kada je Gambiju posjetio generalni sekretar Commonwealtha Kamalesh Sharma, koji se susreo s predsjednikom Yahyom Jammehom i drugim zvaničnicima.

Jammeh, kojeg često optužuju za kršenja ljudskih prava, vlada najmanjom državom kontinentalnog dijela Afrike aurom misticizma i čeličnim stiskom od 1994. godine, kada je došao na vlast.

Glasnogovornik britanskog Ureda za vanjske poslove i Commonwealth kazao je kako žali zbog odluke Gambije, ali i dodao kako su “odluke o članstvu stvar svake pojedinačne vlade”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ovo su prva pogubljenja u afričkoj državi od 1987, nakon što je ponovo uvela smrtnu kaznu 1995. godine, ali od tada nije bilo pogubljenja.

Published On 25 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO