Izrael nastavlja puštati zatočene Palestince

Sukladno dogovoru tijekom palestinsko-izraelskih pregovora, održanih u srpnju pod pokroviteljstvom SAD-a, Izrael će osloboditi i drugu skupinu palestinskih zatvorenika – 26 Palestinaca, zarobljenih početkom 90-ih, bit će prebačeno iz vojnog zatvora blizu Jerusalema u Pojas Gaze i Ramallah.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je pustiti na slobodu ukupno 104 palestinska zatvorenika u četiri faze kako bi se omogućio nastavak dijaloga s Palestincima.

U znak protivljenja potezu njihove Vlade, nekoliko stotina Izraelaca prosvjedovalo je ispred zgrade zatvora poručujući vladajućima: „Vlada nas je izdala, jer je izdaja osloboditi takve ubojice“.

„Ovo je poruka ne samo našoj vladi, nego i europskoj i američkoj – traže od nas da radimo ono što ni oni ne rade. Oni ne oslobađaju teroriste“, tvrdi Meir Indor iz Udruge žrtava terora Almagor.

Palestinac podučava hebrejski

U kolovozu je iz izraleskog zatvora pušteno prvih 26 palestinskih zatvorenika, a s jednim od njih, Ismatom Mansourom na Zapadnoj Obali je razgovarala Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

Bivši zatvorenik podučava mlade generacije hebrejskom jeziku, koji je naučio tijekom 20 godina koje je proveo iza rešetaka. Na slobodi je već dva mjeseca.

„Teško se uklopiti. Toliko je nove tehnologije koje nije bilo ranije“, žali se Mansour.

Zajedno s još trojicom Palestinaca, Ismat je osuđen za ubojstvo Izraelca 1993. godine kada je imao 16 godina. Sada je 36-godišnjak, a na Zapadnoj Obali dočekan je kao heroj.

„Ovo je veliki napredak koji daje nadu palestinskom narodu. Do određenog stupnja daje i kredibilitet mirovnom procesu, iako Izraelci ne ulažu puno u mir“, kaže Issa Qaraqe, palestinski ministar za pitanja zarobljenika.

Napisao tri knjige u zatvoru

Ismat Mansour, pak, kaže kako ni za čim ne žali, jer mu je, tvrdi, „dužnost bila braniti svoj narod“.

Tijekom boravka u zatvoru, napisao je tri knjige.

Obrazovanje mu je, kaže, bilo jedini način da se odupre i održi svoje dostojanstvo i sada želi iskoristiti znanje stečeno u zatvoru te ga prenijeti drugima.

„Podučavanjem hebrejskog osposobljavam djecu i mlade generacije svoje zemlje tako da mogu razumjeti mentalitet Izraelaca i biti u mogućnosti da im se suprotstave“, navodi Ismat.

Ipak, ne nada se previše da će stvari krenuti nabolje, jer su ga nakon 20 godina zarobljeništva na slobodi dočekala sve veća izraelska naselja, podijeljeno palestinsko vodstvo i razočaran narod.

Izvor: Al Jazeera