Alexander: Ne možemo se odreći špijuniranja

General Keith Alexander, direktor američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), izjavio je u Kongresu da su američki obavještajci u stanju braniti zemlju i istovremeno štititi ljudska prava i privatnost, te da je program špijuniranja ključan zbog očuvanja nacionalne sigurnosti.

U svjedočenju pred stalnim Odborom za obavještajne poslove u Kongresu, Alexander je snažno demantirao vijesti da je njegova agencija nadzirala telefone evropskih građana i na taj način skupila na milione podataka.

“To što su novine u Francuskoj, Španiji i Italiji pisale potpuno je netačno”, kazao je general Alexander.

On je govorio o programima NSA, nakon nedavnih saznanja da je ta agencija nadzirala komunikaciju i političare u više zemalja Evrope i Južne Amerike.

Američki zakonodavci ponovo bi trebalo da pregledaju djelovanja tajnih službi. Pokušat će smanjiti obim njihovog rada, kako bi se uvjerili da se poštuju ljudska i pravo na privatnost.

Špijuniranje zemalja saveznika bi, takođe, trebalo da se zaustavi.

‘Spasili živote’

General Alexander rekao je da bi se prikupljeni podaci gledali samo ako postoji opravdana sumnja da se ulazi u trag terorističkim grupama.

Izjavio je da se pridržavaju istih standarda kada rade u Sjedinjenim Američkim Državama i u inostranstvu te ponovio da je NSA spasila mnoge živote u Americi i svijetu.

“Mi kažemo: Mnogo je važnije za ovu zemlju da ju odbranimo i za to dobijemo batine, nego da se odreknemo ovog programa i da to rezultira napadom na državu. Radije bismo bili danas ispred vas, govoreći vam zašto branimo programe, nego da ih se odreknemo, i da nam se napadaju vlastita nacija ili saveznici, te da ljudi ginu. Dokazali smo da možemo oboje: braniti zemlju i štititi ljudska prava i privatnost”, rekao je on.

Obama ‘nije znao’

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona kako je potvrđeno da je SAD prisluškivao komunikacije nekih stranih čelnika.

Sada se postavlja pitanje kako je moguće da predsjednik SAD-a Barack Obama do ljetos nije znao za prisluškivanje njemačke kancelarke Angele Merkel. On je kasnije zapovijedio da se to prekine.

Zvaničnici UN-a kažu da su i oni bili prisluškivani, te da je Obama i to prekinuo.

Ranije u utorak, predsjednica Odbora američkog Senata za obavještajne poslove Dianne Feinstein saopćila je da se u potpunosti protivi špijuniranju lidera savezničkih zemalja i obećala da će razmotriti američke obavještajne operacije.

Nakon tvrdnji da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) špijunirala mnoge evropske lidere, Feinstein tvrdi da američki parlamentarci nisu znali za to.

Odbor je reairao nakon izvještaja da je NSA prisluškivala telefonske razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Što se tiče podataka koje je NSA prikupljala o američkim saveznicima, uključujući Francusku, Španiju, Meksiko i Njemačku, kazat ću nedvosmisleno – apsolutno sam protiv toga”, rekla je Dianne Feinstein.

“Jasno mi je da su izvjesne obavještajne aktivnosti obavljane više od decenije i da naš Odbor o tome nije bio adekvatno obavještavan. Neophodno je da se napravi pregled svih obavještajnih programa, kako bi članovi Odbora bili u potpunosti informirani o tome šta su te službe radile”, kazala je Feinstein.

Bijela kuća je ranije saopćila da NSA ima tehničke kapacitete za provođenje programa špijuniranja, ali da to ne znači kako bi ga u svakom slučaju trebala provesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije