U Češkoj raste netrpeljivost prema Romima

Europa češto kritizira Češku zbog diskriminirajućeg odnosa prema Romima, no vlasti se brane odgovorom kako se Romi ne žele integrirati u češko društvo.

Dok država ne uspijeva sustavno riješiti romsko pitanje, raste netrpeljivost zajednice prema Romima, koji se sve češće okreću kriminalu.

Aktivisti ultradesničarske Radničke stranke socijalne pravde ukazuju na napad skupine Roma na mladi češki par, a romski aktivisti odgovaraju kako su upravo članovi te stranke vrlo agresivni prema njima.

“Ta stranka je u prošlosti organizirala mnoge marševe na romska naselja, a mnogi od tih marševa završavali su nasilno”, podsjeća romski aktivist Miroslav Brož.

Čelnik partije DSS Tomaš Vandas tvrdi kako Romi zakidaju državni proračun.

“Ne želimo među nama ljude koji ne rade, a uzimaju socijalnu pomoć od nekoliko hiljada kruna, čime su povlašteni u odnosu na pristojne građane”, kaže Vandas.

Izolirani od društva

Romi koji bi željeli raditi posao ne mogu naći i, osim što su diskriminirani na polju zapošljavanja i obrazovanja, žive izolirani od ostatka češkog društva.

“Ne postoje zvanične procjene o broju Roma u Češkoj, ali nevladine organizacije koje se bave njihovim pitanjem kažu da ih ima blizu 300.000. Žive u getima, poput ovog u gradu Usti nad Labem, potpuno izolirani od urbanih sredina”, javlja Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić.

U romskim getima nema prodavaonica, kafića ili kina, a život tu sporo teče.

“Ustanete, kuhate, perete, hodate po getu i čekate da padne noć. U grad idem samo kada treba podići socijalnu pomoć i kupiti nešto djeci”, priča Marcela, stanovnica romskog naselja.

Jaroslav Gaži priznaje da se mlađe generacije odaju kriminalu, za što dijelom krivi državu i društvo.

“Šta čovjek da radi?! Kad bih imao troje-četvero djece koje ne mogu prehraniti i ja bih postao kriminalac, a i vi biste. Kad vam plače malo dijete, koje je gladno, uradit ćete sve, uključujući i prostituciju, lopovluk i zakoni vas u toj situaciji ne zanimaju”, priznaje Jaroslav i dodaje kako Česima smeta i to što su Romi bučni i što vole muziku.

Bez perspektive

Novinar Tomaš Kratochvyl je prije sedam mjeseci došao u naselje i kucao na vrata moleći da ga netko primi da živi među njima i snimi film o romskom životu u getu.

“Ovdje mladi ljudi nemaju uzore, niti motivaciju. Nemaju igralište. Igraju se na ulici. Ovdje je veoma mnogo droge, rasizma i diskriminacije”, ukazuje Kratochvyl.

Da bi se makar nove generacije Roma integrirale u češko društvo, moraju se školovati, no zbog izoliranih naselja u kojima žive mnogi nemaju priliku naučiti češki jezik.

Vlada ih često šalje u škole za djecu s posebnim potrebama

“Ta djeca su daleko manje obrazovana i imaju manje šanse nastaviti sa školovanjem ili dobiti kvalificiran posao”, upozorava František Kostla iz romskog udruženja Romea.

Arduana Kurić konstatira kako netrpeljivost protiv romske zajednice u Češkoj raste, te zaključuje kako su na sjeveru zemlje sve češće demonstracije protiv Roma, koje, isto tako, sve češće završavaju nasilno.

Izvor: Al Jazeera