Sirija predala plan za uništenje naoružanja

Siriji je imala rok do nedjelje, 27. oktobra, da preda plan (EPA)

Sirija je na vrijeme predala detaljan plan za uništenje svog arsenala hemijskog naoružanja, saopćeno je nedjelju iz Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja.

“Sirijska Arapska Republika predala je 24. oktobra OPCW-u zvaničnu preliminarnu deklaraciju koja pokriva program hemijskog naoružanja”, navodi se u saopćenju ove organizacije, čije je sjedište u Hagu.

Siriji je imala rok do nedjelje, 27. oktobra, da preda plan.

Damask je trebao u datom vremenskom roku predati plan za uništenje svog arsenala hemijskog oružja, prema američko-ruskom dogovoru postignutom prošlog mjeseca, kojim su izbjegnuti vojni udari na Siriju.

Prema istom dogovoru, Sirija, također, ima vremenski rok do sredine 2014. godine da uništi svoj arsenal hemijskog oružja.

Vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada već je predala listu hemijskog oružja i postrojenja, koje međunarodni inspektori već provjeravaju i uništavaju.

Pobunjenici ne žele ‘Ženevu 2’

U međuvremenu je 19 organizacija koje se bore za svrgavanje sa vlasti Assada odbacilo američko-rusku inicijativu za održavanje mirovne konferencije pod nazivom “Ženeva 2”.

“Objavljujemo da konferencija ‘Ženeva 2’ nije, niti će ikada bi izbor naroda ili naš revolucionarni zahtjev. Smatramo da je to još jedan pokušaj da se naša revolucija skrene sa puta i da se od nje odustane”, navodi se u video-poruci Ahmeda Eise al-Sheika, lidera organizacije Shukur al-Sham.

U saopćenju se upozorava da će svako ko bude otišao na slične razgovore “počiniti izdaju i da će morati za to odgovarati pred sudom”.

Cilj razgovora u Ženevi, koji su zakazani za naredni mjesec, dovođenje je predstavnika pobunjenika i režima za pregovarački sto radi razgovora o okončanju sukoba u Siriji.

Sirijska Nacionalna koalicija najavila je da će se sastati 9. novembra radi postizanja dogovora da li će učestvovati u mirovnim razgovorima, ali su ranije saopćavali da će prisustvovati samo ukoliko bude garancija da će Assad otići sa vlasti.

Assad je rekao da još nisu stečeni svi faktori za slične razgovore i u više navrata je odbijao pregovore s bilo kojom grupacijom bliskom pobunjenicima ili stranim državama.

Izvor: Agencije