Rumuni strahuju od katastrofe zbog zlata

Nekoliko hiljada Rumuna izašlo je i ove nedjelje na proteste zbog planova Vlade da kanadskoj kompaniji Gabriel Resources odobri da na području Rosia Montane napravi najveći površinski rudnik zlata u Evropi.

Protive se zato što kompanija za vađenje zlata planira koristiti cijanid. U prošlosti se takav metod pokazao kobnim za Rumuniju. Izlijevanje cijanida iz rudnika u rijeke 2000. godine usmrtilo je vodeni svijet i izazavalo ekološku katastrofu.

Nedjeljni protesti u Bukureštu. Zastave, trube i transparenti, omladina koja poručuje “Ujedinjeni možemo spasiti Rosia Montanu”, izvještava iz Bukurešta reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Strahuju od najavljene upotrebe cijanida u procesu odvajanja minerala iz rude. Ekološke katastrofe već su iskusili tokom prošlog stoljeća. Danas bi to zaboravili, ali ne mogu.

“Posljedice će biti deset puta veće. Ovo će biti gore nego Černobil”, kaže demonstrant Laurenco.

Strah od cijanida

Nikolai Radulescu je hemijski inžinjer. Njegove prognoze nisu nimalo optimistične.

“Cijanid u Rosia Montani bi mogao ubiti 500 miliona ljudi. 500 miliona ljudi…”, rekao je on.

Protesti u Rumuniji održavaju se od početka septembra svake nedjelje. Međutim, sada su prvi put počeli ispred zgrade vladajuće političke partije.

Kao aktivistica Pokreta za Rosia Montanu, Claudia Apostol već sedam godina ističe značaj područja Rosia Montane, iz koje su prve rude vadili stari Rimljani. Sada nastoji sačuvati tragove.

“Mi ćemo protestirati sve dok njihov projekat ne umre. Postoji mnogo problema, ali ovo nije nešto o čemu se pregovara. Ne možete vi pregovarati o tome žele li ljudi napustiti svoje domove ili ne, hoće li vam dozvoliti da uništite kulturno-historijsko blago. O tome se ne pregovara”, kategorična je ona.

Konačnu riječ o projektu Rosia Montana trebao bi dati rumunski Parlament 10. novembra.

Izvor: Al Jazeera