Desetine mrtvih u napadima širom Bagdada

Deset automobila bombi eksplodiralo je u nekoliko područja bagdadske provincije, usmrtivši najmanje 66 osoba, od čega je samo u Bagdadu smrtno stradala 41 osoba, saopćili su irački zvaničnici.

S novim žrtvama, crni oktobarski bilans premašio je cifru od 600 poginulih.

Val nedjeljnih napada, kojim su pogođena područja gdje žive većinski šiiti u Bagdadu i njegovoj okolini, ranio je više od 120 ljudi, navode ljekarski i sigurnosni zvaničnici.

Najteže je pogođeno naselje Shaab, na sjeveru prijestonice, gdje su eksplodirala dva automobila bombe, pri čemu je poginulo najmanje pet, a povrijeđeno 17 osoba.

Detonacije su se desile i u područjima Bayaa, Baladiyat, Mashtal, Hurriyah i Dura u Bagdadu te u Saba al-Buru blizu glavnog grada.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, mada su koordinirani ataci “omiljena taktika” iračkog ogranka Al-Kaide, čije su mete civile na bazarima, u kafićima i u prometnim ulicama šiitskih dijelova iračkih gradova, kao i pripadnici iračkih snaga sigurnosti.

Eksplozija u Mosulu

Napad automobilom bombom desio se i u Mosulu u nedjelju. Meta su bili irački vojnici koji su stajali u redu ispred banke kako bi podigli plate, a poginulo je najmanje 12 osoba, navode zvaničnici.

Među žrtvama napada, u kojem je povrijeđeno 20 osoba, ima i civila, kazali su vojni i ljekarski zvaničnici.

Borci sunnita često napadaju pripadnike većinski šiita u Iraku.

Nasilje u ovoj državi nije na ovom nivou od 2008. godine, kada se država oporavljala od sektaškog sukoba.

Porast krvoprolića ove godine, u koje su uključeni i sektaški napadi, pojačao je strahove da Irak ponovo može zapasti u žestoki sukob sunnita i šiita, čiji je vrhunac bio u periodu 2006-07, kada su poginule na desetine hiljada osoba.

Analitičari smatraju da je situaciju pogoršao neuspjeh vlasti, na čijem čelu su šiiti, da posveti pažnju problemima manjinskih sunnitski Arapa.

Nasilje se povećalo nakon što su snage sigurnosti upale u kamp sunnitskih demonstranata na sjeveru Iraka u aprilu, što je dovelo do sukoba i desetina poginulih.

Više od 600 osoba je poginulo ovog mjeseca, dok je tokom godine živote izgubilo više od 5.300 Iračana, navodi agencija AFP.

Istraživanje objavljenog ovog mjeseca, a koje su proveli akademici iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Iraka, navodi da je od 2003. godine i početka invazije koju je predvodio SAD, skoro pola miliona osoba umrlo u Iraku uslijed uzroka povezanih s ratom.

Izvor: Al Jazeera i agencije