Češka: Nakon izbora, pregovori o koalicijama

Parlamentarni izbori u Češkoj završeni su rezultatom koji nijednoj stranci nije osigurao većinu zastupničkih mjesta, pa se zbog toga sada očekuju dugotrajni pregovori o formiranju koalicijske vlade.

Socijaldemokrati s blizu 21 posto osvojenih glasova, odnosno 50 mjesta od ukupno 200 u Donjem domu Parlamenta, vladu ne mogu oformiti sami, pa ni s komunistima, koji su im obećali podršku, jer su osvojili samo 33 zastupnička mjesta.

Lider socijaldemokrata Bohuslav Sobotka kaže kako je spreman na koalicijske razgovore sa svim strankama koje su prešle izborni prag, osim s Građanskom demokratskom strankom i partijom TOP 09.

“Željeli bismo se sastati s predstavnicima ostalih stranaka u idućih nekoliko dana i uporediti svoje izborne programe i političke prioritete, kako bismo mogli pripremiti koncept za sljedeću stabilnu vladu Češke”, poručuje Sobotka.

Komunisti ipak treći

Komunisti, koji su ranije najavili podršku socijaldemokratama, nadali su se da će prvi put poslije revolucije 1989. godine postati dio vladajuće strukture, no izbore su završili na trećem mjestu.

“Možemo razmotriti sudjelovanje u vladi ako za to dobijemo dovoljnu podršku birača, ali nećemo to uraditi ako ne bude funkcionalne vlade koju možemo podržati”, tvrdi Vojtech Filip iz redova komunista.

Najveće iznenađenje izbora je Pokret ANO, čiji su članovi svoju kampanju zasnovali na borbi protiv korupcije i tako osvojili 47 poslaničkih mjesta. Prema njihovom mišljenju, zadatak vlade je da riješi problem siromaštva.

“Sada su na redu predsjednik države i lider socijaldemokrata. Čestitamo im i napominjemo da ostajemo pri svom programu i svojim prioritetima”, kaže Andrej Babiš, vođa Pokreta ANO.

Izvanredni parlamentarni izbori u Češkoj raspisani su kako bi se kraju privela politička kriza u zemlji, do koje je došlo kada se koalicija desnog centra, predvođena premijerom Petrom Nečasom, raspala u lipnju, zbog optužbi za korupciju i špijunskog skandala.

Izvor: Al Jazeera