Bolna iskustva žrtava napada kiselinom

Mlada devojka oporavlja se u bolnici u Mumbaiju nakon što je prisiljena da popije kiselinu, a zatim bačena u more. Procenjuje se da se svake godine u Indiji dogodi skoro 1.000 sličnih napada. Vladu optužuju da ne čini dovoljno kako bi ih zaštitila.

Prošlo je gotovo godinu dana od kako je kiselina spržila Lalitino lice. Zbog porodične svađe njen stric je bacio kiselinu na nju na dan kad se zaručila.

“Moj život se toliko promijenio. Mislila sam da neću preživjeti”, kaže Lalita.

No, preživjela je. Jedva se suzdržava od plača. Sve što želi je da ima nešto nalik na normalan život.

“Mislim da, ako se oporavim, mogu dobiti posao i voditi brigu sama o sebi”, veli ona.

Frustrirana porodica

U međuvremenu za nju se brinu porodica i prijatelji. Međutim, isto se ne može reći i za Vladu. Posljednja žrtva napada kiselinom oporavlja se u bolnici kod Mumbaija.

Njena porodica je frustrirana zbog nedostatka pomoći Vlade, ali i zbog nesprečavanja ovakvih napada.

“Rekli su nam da u fondu nema novca do novembra. Šta da radimo do tada? Nije dovoljno da Vlada donese zakon o pomoći žrtvama ili o kažnjavanju napadača, ona ga mora provoditi”, izjavio je Ashok Kalgutkar, stric žrtve.

“Nije važno radi li se o javnom mjestu poput ovog ili o osami. Iskustvo pokazuje da nijedno mjesto nije sigurno od napada kiselinom. Oni koji se bore za promjene kažu da će sigurnost postojati tek kad se Vlada obračuna s odgovornima za napade, ali i onima koji prodaju kiselinu”, izvještava iz Mumbaija reporter Al Jazeere Faiz Jamil.

Uprkos odluci Vrhovnog suda ovog ljeta da ograniči prodaju kiseline i dalje ju je lako kupiti.

I prodavci su odgovorni

“Osoba koja je bacila kiselinu bude poslana u zatvor na deset godina. Nakon toga je slobodna. Ali šta se događa s djevojkom na koju je bačena kiselina, ona će biti u zatvoru cijeli život”, rekao je Ashok Gupta, plastični hirurg i aktivista, koji više od trideset godina pomaže žrtvama napada kiselinom.

Neke imaju tek devet godina, a neke i sedamdeset. Vjeruje da je jedini način da se zločini zaustave zabrana prodaje kiseline.

“Oni koji prodaju kiselinu moraju biti jednako odgovorni kao i napadači. I oni bi trebali biti kažnjeni”, kaže Gupta.

Lalita se slaže da oni koji ne mogu kupiti kiselinu ne mogu ni da je bace na nekoga – jednostavno rješenje.

Izvor: Al Jazeera