Amerika je prisluškivala Merkel 10 godina

Kancelarka Merkel upozorila je ovih dana predsjednika Obamu da se 'prijatelji ne prisluškuju' (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama bio je obaviješten od 2010. godine o prisluškivanju mobitela njemačke kancelarke Angele Merkel, no sumnja se da je prisluškivanje počelo već 2002. godine, izvijestili su njemački mediji.

Dnevnik Bild am Sonntag citirao je u nedjelju izvore američkih tajnih službi prema kojima je šef Nacionalne agencije za sigurnost Keith Alexander obavijestio Obamu o operaciji prisluškivanja razgovora Angele Merkel već 2010. godine.

NSA: Obama nije znao

NSA je negirala u nedjelju navode njemačke štampe da je predsjednik Obama bio lično obaviješten o špijuniranju telefona kancelarke Merkel.
Šef NSA, general Keith Alexander, “nije raspravljao s predsjednikom Obamom 2010. godine o navodnoj stranoj obavještajnoj operaciji koja se odnosila na njemačku kancelarku Merkel, niti je ikada raspravljao o navodnim operacijama koje se tiču kancelarke Merkel”, rekla je glasnogovornica američke službe Vanny Weins.
“Novinski izvještaji koji tvrde suprotno su netačni”, istakla je ona.

“Obama nije prekinuo tu operaciju, nego je pustio da se nastavi”, rekao je visoki dužnosnik službi NSA kojega citira dnevnik.

Prisluškivana od 2002.

Njemački Spiegel je dan ranije prenio kako raspolaže dokumentima NSA prema kojima se kancelarka Merkel nalazi na listi za prisluškivanje od 2002. godine, a bila je na njoj i nekoliko tjedana prije posjeta američkog predsjednika Berlinu u lipnju ove godine.

Nedavna otkrića o opsegu američkog prisluškivanja nagnala su europske čelnike da zahtijevaju od Washingtona novi sporazum o prikupljanju obavijesti koji bi omogućio očuvanje saveza, ali i nastavak borbe protiv terorizma.

Njemačka bi trebala poslati izaslanstvo s dužnosnicima svojih tajnih službi u SAD sljedećeg tjedna, koje je zaduženo da dobije objašnjenja glede tvrdnji o prisluškivanju mobitela njemačke kancelarke od američkih tajnih službi.

Njemačka traži ‘kompletne informacije’

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans Peter Friedrich odlučno zahtijeva “kompletne informacije” od Washingtona o navodnom 10-godišnjem prisluškivanju mobilnog telefona kancelarke Merkel i bilo koje druge vrste nadzora njenih komunikacija.

Prema Friedrichovim riječima, nužne su “potpune informacije o svim optužbama”, a ukoliko su Amerikanci doista pratili mobilne telefone u Njemačkoj, tvrdi da u u tom slučaju “prekršili njemačke zakone na njemačkom tlu”.

Upozorava i kako to predstavlja kazneno djelo, za koje prekršitelji moraju odgovarati.

Prosvjed u Washingtonu

Prethodno je više tisuća ljudi prosvjedovalo u središtu Washingtona protiv mjera nadzora koje provodi NSA te su kasnije organizatori skupa predali Kongresu peticiju kojom se traži obustavljanje dosadašnje prakse. 

Skup u američkoj prijestolnici organiziran je povodom 12. godišnjice od usvajanja zakona, kada je, poslije teroristički napada na SAD 11. rujna  2001. godine, pooštren nadzor nad svim vrstama komunikacija u SAD-u.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Zaustavite prismotru”, “Hvala Edwardu Snowdenu”, “Ne za NSA špijuniranje” te su uzvikivali parole protiv obavještajnih službi SAD-a.

Američka administracija se posljednjih dana našla ne samo na udaru domaće javnosti, već i svojih najbližih saveznika – Njemačke i Francuske, nakon što su mediji u tim zemljama objavili podatke da je NSA pratila komunikaciju 35 svjetskih lidera, među kojima je i kancelarka Merkel.

Izvor: Agencije