Kerry: Rijad treba prihvatiti mjesto u UN-u

UN je objavio kako nije primio zvanično obavještenje od Saudijske Arabije da odbija mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a (AP)

Američki državni sekretar John Kerry poručio je ministru vanjskih poslova Saudijske Arabije da bi njegova zemlja imala više utjecaja ako bi prihvatila mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Sekretar Kerry je, napominjući da je odluka na Saudijskoj Arabiji, rekao da SAD cijeni liderstvo te zemlje u regiji i međunarodnoj zajednici, a mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a pruža mogućnost zemljama članicama da se direktno angažiraju u vezi s tim pitanjima”, izjavio je neimenovani zvaničnik State Departmenta, prenoseći detalje razgovora Kerryja i saudijskog ministra, princa Sauda al-Faisala u Parizu.

Zvaničnici dvije zemlje su tokom dvosatnog ručka razgovarali o sukobima u Siriji i o iranskom nuklearnom pitanju, između ostalog, prenijela je agencija AFP.

Kerry je u Parizu razgovarao sa ambasadorima zamalja Arapske lige.

Nešto ranije UN je objavio kako nije primio zvanično obavještenje od Saudijske Arabije da odbija mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky rekao je kako je provjerio u Generalnoj skupštini, Vijeću sigurnosti i kancelariji generalnog sekretara Ban Ki-moona, te da nigdje nije našao da su Saudijci išta poslali.

‘Dvostruki standardi’

Saudijska Arabija je na izborima u Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak dobila mjesto nestalne članice na dvogodišnji period u 15-članom Vijeću sigurnosti.

Međutim, Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje saopćilo je da Rijad odbija rotirajuće mjesto, optužujući UN da provodi politiku dvostrukih standarda, zbog čega teško može da postigne okončanje ratova i sukoba.

“Saudijska Arabija nema drugi izbor već da odbije mjesto u Vijeću sigurnosti, sve dok se to tijelo ne reformira i ne preuzme odgovornost u očuvanju mira i sigurnosti u svijetu”, saopćilo je Ministarstvo.

Arapske zemlje su zatim pozvale Saudijsku Arabiju da preispita svoju odluku i istakle kako poštuju njen stav, ali su naglasile da je od suštinske važnosti to da bi ta zemlja trebala predstavljati arapski i muslimanski svijet u Vijeću sigurnosti “u ovoj važnoj i historijskoj fazi, naročito za bliskoistočni regiju”.

Izvor: Agencije