Brazil: Protesti zbog prodaje naftnog polja

Brazil je na aukciji prodao najveće morsko naftno polje, što je izazvalo nasilne proteste širom Rio de Janeira

Demonstranti na ulicama, uglavnom radnici iz naftnog sektora, htjeli su doći do hotela gdje se održavala aukcija. Na njihovom putu našla se policija, koja je ispaljivala gumene metke i suzavce kako bi ih zaustavila.

Međutim, ni demonstranti nisu ostali kratkih rukava i nisu birali mete. Impoviziranim projektilima i štitovima pokušali su nastaviti naprijed.

“Ovo je nevjerovatno. Odjutros nas napadaju bez razloga. Napadaju sve ljude. Meta su im bili i stari i djeca”, kaže jedan demonstrant. Drugi dodaje kako su “shvatili da Vlada, umjesto narodu, pomaže velikim multinacionalnim kompanijama”.

Demonstranti nisu uspjeli u svojim namjerama. Najveće morsko naftno nalazište je prodato.

Samo u naftnom polju Libra krije se blizu 12 milijardi barela nafte, a procjene su da ostatak bazena sadrži i do 100 milijardi. Eksploatacija tog resursa postavila bi Brazil na sam vrh naftnih izvoznika.

Uvjeravanja predsjednice

Demonstranti, međutim, tvrde da ovom aukcijom Vlada prodaje kartu koja je državu trebala dovesti do bogatstva. Tu optužbu brazilska predsjednica Dilma Rousseff smatra neosnovanom.

“Rezultati aukcije znače da će 85 posto svih zarada sa naftnog polja Libra pripasti državi i državnoj kompaniji Petrobras. To se uveliko razlikuje od klasične privatizacije”, kaže predsjednica.

U međuvremenu, brazilsko Ministarstvo pravde negira da je policija koristila prekomjernu silu.

“Jasno je da pravo na protest postoji i da se primjenjuje, ali sigurnost, također, treba biti zagarantirana”, kaže Jose Eduardo Ccardoso iz Ministarstva pravde.

Pobjednik aukcije je konzorcij u kojem su holandski Shell, francuski Total, dvije kineske kompanije i brazilska državna naftna komapnija Petrobras.

Vlada tvrdi da će Petrobras biti jedini operater na terenu, što znači da će Brazilu biti bolje, ali u to nisu svi uvjereni.

Izvor: Al Jazeera