SAD odmrzava sigurnosnu pomoć Pakistanu

Pakistanski premijer će se nakon susreta s Johnom Kerryjem u srijedu sastati sa predsjednikom SAD-a Barackom Obamom (Reuters)

Američki State Department zatražio je od Kongresa da produži sigurnosnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država Pakistanu, vrijednu više od 300 milijuna dolara, a koja je trenutačno blokirana.

“Ovo je dio dugog procesa obnove suradnje u vidu sigurnosne pomoći, nakon što je njezina primjena usporena u periodu bilateralnih tenzija 2011. i 2012. godine”, rekla je zamjenica State Departmenta Marie Harf za AFP.

Ova izjava dolazi nakon susreta američkog državnog sekretara Johna Kerryja u Washingtonu s pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom, najvišim dužnosnikom Pakistana u posjeti SAD-u nakon dužeg vremena.

Uzlazna putanja u odnosima 

U razgovoru je bilo riječi o suradnji u borbi protiv terorizma, energiji, trgovini i investicijama, kao i o “zajedničkom interesu u očuvanju sigurnog i stabilnog Afganistana”, priopćio je State Department.

Kerry je tom prilikom istaknuo da je Pakistan “demokracija koja se trudi pokrenuti svoju ekonomiju i izboriti se s pobunom, kao i to da je značajna za regionalnu stabilnost”.

Odnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom nakon što su 2011. godine pali na najniži nivo, kada su američki specijalci ubili vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena u raciji u Pakistanu i kada su u američkom zračnom napadu poginula 24 pakistanska vojnika.

U tom periodu je i prekinuta američka pomoć za sigurnost Pakistana, iako je nastavljen priljev civilne pomoći u vrijednosti od 857 milijuna dolara, podsjetila je Harf.

SAD želi veći angažman Pakistana

Prema njezinim riječima, američka sigurnosna pomoć će izgraditi kapacitete pakistanskih sigurnosnih snaga “koje se bore protiv nasilja u zapadnim regijama”, a civilna pomoć SAD-a Pakistanu daje prave rezultate u segmentima značajnim za sve građane Paksitana, kao što su energija, obrazovanje i ekonomski rast.

Sharif će se u srijedu sastati i sa predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

Washingtonu je potrebna suradnja s Islamabadom, imajući u vidu da se priprema za povlačenje teške vojne opreme iz Afganistana prije nego što se borbene operacije NATO-a okončaju krajem 2014. godine.

Sjedinjene Države, također, žele da se Pakistan više angažira u pregovorima između talibana i afganistanskih lidera, kao i to da vlada u Islamabadu uloži veće napore u razbijanju uporišta ekstremista u zemlji.

Tijekom Sharifove posjete Washingtonu bit će riječi i o napadima američkih bespilotnih letjelica na naoružane skupine u Pakistanu, što je jedno od spornih pitanja u odnosima dviju zemalja.

Izvor: Agencije