Pucali na Kopte, među žrtvama i djevojčica

Naoružani motociklisti otvorili su paljbu u noći s nedjelje na ponedjeljak na kršćane ispred koptske crkve u predgrađu Kaira, ubivši pritom tri osobe, izvijestile su tamošnje snage sigurnosti.

Maskirani napadači nasumice su pucali na goste jednog kršćanskog vjenčanja dok su izlazili iz crkve, dodaje se u izvješću.

Državna novinska agencija MENA izvijestila da je među ubijenima osmogodišnje dijete, dok agencija Reuters, pozivajući se na izjavu koptskog svećenika, javlja da su usmrćeni muškarac i žena, te da je mnoštvo ranjenih.

‘Nema opravdanja za ubojstvo djevojčice’

Reporter Al Jazeere u Egiptu javlja kako je Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo smrt muškarca, žene i osmogodišnje djevojčice, te ranjavanje devet osoba.

“Unatoč ranijim napadima, kršćani i muslimani bez obzira na antagonizme i nasilje nastoje nastaviti dalje sa životom i strašno je gledati kako čak i u noći kada ljudi pokušavaju slaviti ostaju bez svojih voljenih”, rekao je za Al Jazeeru biskup Angelos iz Koptske pravoslavne crkve u Velikoj Britaniji.

Biskup kaže kako napadi na kršćane u Egiptu traju već neko vrijeme, ali da su tenzije dodatno porasle posljednjih mjeseci zbog političke situacije.

“Još ima onih koji pogrešno optužuju kršćane da su odgovorni za svrgavanje Muhameda Mursija”, rekao je Angelos i naglasio kako ne postoji opravdanje za ubojstvo osmogodišnje djevojčice.

Koptska kršćanska manjina u Egiptu čini 10 posto stanovništva. Ima ih skoro osam milijuna i najveća su kršćanska zajednica u Egiptu na Bliskom istoku.

Napadi pojačani nakon svrgavanja Mursija

Godinama su, jednako kao i pripadnici ostalih kršćanskih zajednica u Egiptu, bili česta meta napada pojedinih skupina, no patrijarh Shenouda III, koji je preminuo u ožujku ove godine, uspijevao je s Hosnijem Mubarakom i muslimanskim vjerskim autoritetima naći zajednički jezik i zaštititi egipatske kršćane od progona nasilnih skupina.

No, nakon što je egipatska vojska svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija 3. srpnja ove godine, uslijedili su neki od najgorih napada na kršćanske crkve i koptska obilježja u Egiptu u posljednje vrijeme, prenosi Hina.

Napadi su se posebno pojačali u kolovozu, poslije čišćenja kampova u kojima su Muslimanska braća imala utvrde iz kojih su pokušali pružiti otpor vojsci.

Izvor: Al Jazeera i agencije