Mnogo nepoznanica nakon napada u Nairobiju

Porodice žrtava napada na trgovački centar Westgate u Nairobiju okupile su se na memorijalnoj službi kojom obilježavaju mjesec dana od tragedije. U napadu je ubijeno najmanje 68 osoba, dok se 20 vode kao nestali. Kako je iz Kenije izvijestio reporter Al Jazeere Peter Greste, porodice od vlasti ne dobijaju nikakve informacije o tome šta se dogodilo s njihovim najbližim.

Za Jamesa Wachiru trgovački centar Westgate nije spomenik, nego grobnica. Na dan napada trebao se pridružiti svojoj tetki i njenoj djeci na proslavi četvrtog rođendana jednog od njih. Sve troje i danas se vode kao nestali. Fotografije su bolni podsjetnici na ono što se dogodilo.

Njeri Wanjiku tog dana je u Westgate dovela sina Paula i kćerku Christine na kolače. James od tada nije čuo ništa o njima. Ni na jedno pitanje od vlasti nije dobio odgovor.

‘Gdje su naši najbliži?’

“Tada nas nisu zaštitili. Sada se kriju od nas, što uopće nije uredu. Moramo znati šta se dogodilo s našim najbližim. Moramo znati jesu li njihova tijela u Westgateu. Moramo biti u mogućnosti održati službu i sahraniti ih. Vlasti nam moraju omogućiti da sahranimo svoje mrtve, ali to ne rade”, kaže James Wachira.

Čak i mjesec nakon napada na Westgate gotovo ništa se ne zna o onome što se dogodilo tih dana. Policija, naoružani civili i vojska učinili su sve što su mogli kako bi spasili ljude i krizu stavili pod kontrolu. Danas se čini da su imali dobre namjere, ali i da su bili veoma loše organizirani.

Novi snimak nadzornih kamera, navodno, prikazuje samo četvericu relativno opuštenih napadača kako hodaju po centru i pucaju u svakoga na koga naiđu. Čini se kao da tu nije riječ o detaljno planiranoj vojnoj operaciji, nego o nasumičnom pokušaju da se ubije što više ljudi i izazove što veći haos.

Više pitanja nego odgovora

“Čini se da novi snimak otvara više pitanja nego što nudi odgovora. Ako su u napad zaista bila umiješana samo četverica napadača, zašto nam je Vlada u početku govorila da bi ih moglo biti čak i 15? I kako to da je tako mala grupa slabo naoružanih muškaraca uopće mogla odbijati napade kenijskih snaga sigurnosti skoro četiri dana?”, pita reporter Al Jazeere.

Esau Kioni je bivši obavještajac. Smatra da je Vlada trebala predvidjeti tragediju u Westgateu.

“Određeni krugovi i oficiri bili su svjesni mogućeg napada, ali čini se da nismo bili spremni za njega. Kao da se uopće nisu pripremili. I izgleda da iz toga nismo naučili lekciju”, kazao je Esau Kioni.

Vlada je pokrenula istragu, ali za sada odbija objaviti šta je otkrila i porodicama žrtava dati informacije o tome šta se tačno dogodilo u zgradi koja je širom svijeta postala sinonim za teror i konfuziju.

Izvor: Al Jazeera