Eksploziju u Rusiji izazvala žena samoubica

Na mjestu eksplozije nađeni su dijelovi eksplozivne naprave (Reuters)

Eksploziju u autobusu gradskog saobraćaja od koje je poginulo šest osoba izazvala je bombaš samoubica Naida Ahajalova (30) iz Dagestana, saopćio je portparol Istražne komisije Rusije Vladimir Markin.

Žena je ušla u autobus na jednoj od stanica i gotovo odmah je došlo do eksplozije, prenio je Markin prve rezultate istrage eksplozije u kojoj su povrijeđene 32 osobe.

“To je između ostalog potvrdila i putnica autobusa koja je preživjela eksploziju“, rekao je Markin, prenosi agencija Tanjug.

Markin je također saopćio da je pronađeno šest tijela poginulih putnika i tijelo osumnjičene žene bombaša samoubice.

Trodnevna žalost

Prema informacijama Interfkasa iz policijskih izvora, osumnjičena je supruga jednog od vođa lokalne kriminalne grupe koji se krije u Mahačkali u Dagestanu i za kojim postoji potjernica.

Gubenator Volgogradske oblasti Sergej Boženov izrazio je saučešće porodicama poginulih i proglasio trodnevnu žalost u cijeloj oblasti. 

Istražna komisija podigla je optužnicu po tri tačke: “teroristički napad”, “ubistvo dvoje ili više lica”, “nezakonita upotreba oružja”.

Ranije je Interfaks izvijestio, pozivajući se na neimenovani izvor u policiji, da su na mjestu eksplozije nađeni dijelovi eksplozivne naprave.

Ruski mediji saopćavaju da na mjestu eksplozije rade i demineri. Svi povrijeđeni hospitalizirani su u lokalnim bolnicama. 

Izvor: Agencije