Mirovni pregovori o Siriji 23. novembra

Mirovni pregovori koji bi trebali okončati rat u Siriji, mogli bi početi 23. novembra u Ženevi. Izjavio je to glavni tajnik Arapske lige Nabil El-Araby, nakon sastanka sa međunarodnim izaslanikom za Siriju, Lakhdarom Brahimijem.

Dvije godine i sedam mjeseci, toliko traje rat u Siriji. Prema procjenama Ujedinjenih naroda poginulo je više od 100.000 ljudi, a njih dva miliona je u izbjeglištvu. Sukobljene strane mogle bi se okupiti u Ženevi 23. novembra na mirovnim pregovorima.

Trenutno traju dogovori sa zainteresovanim stranama. Arapska liga dala je zeleno svjetlo za početak pregovora u novembru.

Još traju dogovori

Nabil El-Araby,  generalni sekretar Arapske lige, kaže: “O Siriji sam razgovarao sa Lakhdarom Brahimijem. Odlučeno je da pregovori u Ženevi mogu da počnu 23. novembra i trenutno traju dogovori da se konferencija do tada pripremi. Potrebno je dogovoriti mnogo toga. Ima mnogo prepreka koje moramo prevazići kako bi ova konferencija bila moguća.”

Međunarodni izaslanik za Siriju Brahimi oprezan je. Poslije Arabske lige, čeka ga još niz sastanka a pitanje da li će svi prisatati na pregovore.

“Sastao sam se sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmijem jučer. Posjetiću još nekoliko država. Onda se vraćam u Ženevu, gdje ću se još jednom sastati sa Rusima i Amerikancima, i ostalim stalnim članicama Vijeća sigurnosti. Do tada bih trebao imati preciziran datum konferencije i nadamo se da će to biti u novembru.”

Duboko podijeljena opozicija još uvijek oklijeva da donese konačni stav da li će na pregovorima učestvovati.

Assad ne želi otići

Predsjednik Bashar al-Assad također je najavio da neće razmatrati učestvovanje u pregovorima, ako to bude podrazumijevalo njegov odlazak sa vlasti.

A rat se nastavlja. U gradu Hami u centralnom dijelu Sirije, bombaš samoubica, digao je u zrak kamion natovaren sa 1,5 tona eksploziva.

Kako navodi sirijska državna agencija, u napadu je poginulo najmanje 30 ljudi, a za napad su optuženi pobunjenici.

Izvor: Al Jazeera