Spor o vodstvu u PS prijeti Vladi Slovenije

Janković, koji je 2011. osnovao PS, dao je ostavku u februaru i tako omogućio nasljednici Bratušek da sa još tri stranke osnuje koalicijsku vladu (EPA)

Spor o vodstvu u slovenskoj vladajućoj stranci zaprijetio je u srijedu opstanku koalicijske Vlade i njenim naporima da izbjegne međunarodnu finansijsku pomoć za spašavanje bankarskog sektora, prenosi agencija Hina.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković najavio je da će se kandidirati za predsjednika glavne vladajuće stranke Pozitivna Slovenija (PS), što je izazvalo nevjericu koalicijskih stranaka.

Janković, koji je 2011. godine osnovao PS, dao je ostavku u februaru i tako omogućio svojoj nasljednici Alenki Bratušek da sa još tri stranke osnuje koalicijsku Vladu i postane slovenska premijerka.

Stranke su odbile ulazak u koaliciju ako Janković ostane predsjednik PS-a, pozivajući se na izvještaj antikorupcijske komisije, koja je u januaru zaključila da Janković nema pokriće za veliki dio prihoda u posljednjih nekoliko godina.

„Odlučio sam kandidirati se za predsjednika PS-a. Bila je to teška odluka. Objasnit ću svoje razloge na kongresu“, rekao je Janković na konferenciji za novinare, misleći na stranački skup planiran za 19. oktobar.

Dragocjeno vrijeme

Bratušek je najavila da će se, također, kandidirati za čelnika PS-a.

„Ovo nije dobro za Sloveniju. Janković ima veće šanse za pobjedu i ako se to dogodi Vlada će pasti“, rekla je Meta Roglič, politička analitičarka lista Dnevnik.

Zbog pada Vlade i prijevremenih izbora Slovenija bi izgubila dragocjeno vrijeme i povećala bi se vjerovatnost da će morati zatražiti stranu finansijsku pomoć, dodala je.

Sve su češća nagađanja investitora da bi Slovenija mogla postati iduća članica eurozone koja bi mogla zatražiti pomoć zbog velikog broja nenaplativih kredita u svom bankarskom sistemu.

Izvor: Agencije