NSA: Nismo prikupljali podatke sa ‘mreža’

Alexander: NSA koristi društvene mreže samo u slučajevima provjere „osoba uključenih u istrage terorističkih aktivnosti" (EPA)

Šef američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Keith Alexander izjavio je u srijedu kako tajne službe nisu prikupljale podatke o američkim građanima preko društvenih mreža, a izvještaje medija o tome okarakterisao je kao pogrešne.

General Alexander rekao je u Senatu da NSA koristi društvene mreže samo u slučajevima provjere „osoba uključenih u istrage terorističkih aktivnosti“.

U slučaju da istraga dovede do nekog američkog državljanina, ona bi bila proslijeđena Federalnom istražnom birou (FBI), tvrdi Alexander.

List New York Times objavio je kako je NSA od 2010. godine pravila precizne dijagrame o „društvenim vezama nekih američkih građana, na osnovu kojih se mogu identificirati osobe s kojima su u kontaktu, mjesta na kojima su bili ili neke druge lične informacije“, prenose agencije.

Gubitak povjerenja

Times je citirao nedavno objavljene dokumente bivšeg uposlenika agencije NSA Edwarda Snowdena i intervjue sa zvaničnicima.

Panel Senata je zatražio ovo saslušanje kako bi razmotrio korištenje podataka zajednice u skladu sa Dokumentom o informativnom praćenju stranaca, kao i medijska otkrića u proteklih nekoliko mjeseci.

„Kada imate ovakva otkrića nije ni čudo kako se gubi povjerenje u obavještajnu zajednicu“, kazao je predsjednik Komiteta, senator Patrick Leahy.

„Mislim da je vrijeme za promjene, te da su njihovi važni dijelovi povećanje transparentnosti i bolje nadgledanje.“

Izvor: Agencije