Aktivisti Greenpeacea optuženi za piratstvo

Aktivisti su se pokušali ledolomcem 'Arctic Sunrise' približiti platformi Gazproma, kako bi protestirali i zaustavili radove na traganju za naftom (Reuters)

Istražna komisija Rusije u srijedu je zvanično optužila za piratstvo petero aktivista Greenpeacea koji su uhapšeni na ledolomcu “Arctic Sunrise” pri pokušaju da održe protest na naftnoj platformi Gasproma “Prirazlomnaja” u sjeverenom delu Barencovog mora, saopćila je Međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine Greenpeace na svom Twitter nalogu.

Za piratstvo, koje je navodno izvršila organizirana grupa, optužene su aktivistkinje iz Brazila Ana Paula Alminhana Maciel, Finske Sini Saarela, kamerman iz Velike Britanije Kieron Bryan, te građani Rusije i Švedske Roman Dolgov i Dima Litvinov, prenosi Tanjug. 

Pravni zastupnici Greenpeacea smatraju da je optužba neosnovana i namjeravaju uložiti žalbu u roku od pet do 10 dana, rekao je član pravnog tima Greenpeacea Anton Beneslavski, prenose RIA Novosti.

Maksimalna zaprijećena kazna za krivično djelo piratstvo izvršeno od strane organizirane grupe je 15 godina zatvora.

Optuženi aktivisti su 18. septembra privedeni zajedno s grupom od 30 ljudi i svi su se nalazili na ledolomcu “Arctic Sunrise”, koji je plovio pod holandskom zastavom.

Pritvor u Murmansku

Svi privedeni nalaze se u pritvoru u Murmansku, na sjeveru Rusije.

Aktivisti su se pokušali ledolomcem približiti naftnoj platformi Gazproma na Sjevernom polu, kako bi protestirali i zaustavili radove na traganju za naftom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da aktivisti Greenpeacea koji su uhapšeni pri pokušaju da održe protest nisu pirati, ali da su prekršili zakon.

“Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju na to da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svijet, prije svega faunu Sjevernog ledenog okeana.

Na Arktiku se nalaze najveće do sada neeksploatirane rezerve nafte.

Izvor: Agencije