Više od 700 imigranata krenulo u Španjolsku

Imigranti su do Španjolske pokušali doći za vrijeme praznika (EPA)
Imigranti su do Španjolske pokušali doći za vrijeme praznika (EPA)

Više od 700 ilegalnih imigranata pokušalo je bez uspjeha u srijedu i u četvrtak doći do europskog tla iz sjevernog Maroka, dok ih je 300 pokušalo ući u Španjolsku kroz španjolsku enklavu Ceuta, objavile su u četvrtak marokanske vlasti, navodeći da je u sukobima do kojih je došlo ozlijeđeno sedam pripadnika sigurnosti.

Prema priopćenju marokanskog Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom utorka i srijede, dana praznika u toj zemlji, snage sigurnosti spriječile su dvadesetak pokušaja ilegalnih prelazaka, u kojima je sudjelovalo više od 700 ljudi.

Njih 300 je u četvrtak pokušalo ući prema Ceuti, navodi se u priopćenju.

Enklave Ceuta i Mellila, koja se nalazi 150 km istočnije, predstavljaju jedine dvije kopnene granice između Europe i Afrike.

Brojni pokušaji prelaska

Po navodima Ministarstva, sedam pripadnika snaga sigurnosti je ranjeno, a dvadesetak ilegalnih imigranata je privedeno.

Nakon što je nekoliko sati bila zatvorena, granica je opet otvorena, rekao je glasnogovornik prefekture u Ceuti, dodajući da je sigurnost u suradnji s marokanskim vlastima u rujnu bila pojačana nakon sličnih pokušaja prelaska.

Dva takva brojna pokušaja zbila su se 17. i 19. rujna, a, prema riječima aktivista lokalne nevladine organizacije, 41 imigrant je poginuo u posljednje dvije godine pokušavajući prijeći granicu u Ceuti i Mellili, od čega 2013. njih 18.

Uporedo s pokušajima kopnenog prelaska zbivaju se i pokušaji ilegalnog dolaska na španjolsko tlo morskim putem i pritom je najčešća ruta Gibraltar.

Španjolske snage sigurnosti pred obalama Andaluzije u četvrtak su zaustavile pedesetak imigranata koji su stigli brodicama.

Ukupno je od siječnja do rujna, prema sigurnosnim pomorskim snagama, 1.396 osoba zaustavljeno u pokušaju da se dočepaju španjolske obale, što je nešto manje nego u istom razdoblju godinu dana ranije (1.709).

Izvor: Agencije


Povezane

Još 160 osoba vodi se kao nestalo nakon posljednjeg brodoloma. Premijer Malte je pozvao Evropsku uniju da pomogne u rješavanju rastućeg problema imigranata koji svakodnevno pokušavaju da pređu Mediteran.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO