UN traži podatke o bespilotnim letjelicama

Emmerson je godinu dana putovao u zemlje koje je Amerika napadala bespilotnim letjelicama (EPA)
Emmerson je godinu dana putovao u zemlje koje je Amerika napadala bespilotnim letjelicama (EPA)

Istražitelj Ujedinjenih naroda Ben Emmerson pozvao je Sjedinjene Američke Države da objave svoje podatke o napadima bespilotnim letjelicama i žrtvama od njih.

Emmerson je godinu dana putovao u zemlje koje je Amerika napadala bespilotnim letjelicama, a zatim se obratio američkim zvaničnicima.

On je ocijenio da umiješanost Centralne obavještajne agencije (CIA), predstavlja “nepremostivu prepreku za transparentnost”.

Civilne žrtve

Prema podacima istražitelja UN-a, u Pakistanu je, od 2004. godine, najmanje 400 civila poginulo u napadima američkih bespilotnih letjelica, prenosi agencija Tanjug.

Praksa administracije američkog predsjednika Baracka Obame da koristi bespilotne letjelice u Pakistanu, Afganistanu i Jemenu – navodno protiv ekstremista i pobunjenika – našla se na meti sve oštrijih kritika.

Emmerson, britanski advokat, koji je radio kao specijalni izvještač UN-a za ljudska prava i antiterorizam, pripremio je izvještaj za Vijeće UN-a za zaštitu ljudskih prava, zasnovan na svom radu od januara 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO