Timošenko će odslužiti kaznu do kraja

Slučaj Julije Timošenko u Ukrajini je izazvao brojne prosvjede protiv vlasti (AP)
Slučaj Julije Timošenko u Ukrajini je izazvao brojne prosvjede protiv vlasti (AP)

Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka koja je trenutačno u zatvoru zbog zlouporabe službenog položaja, morat će, u slučaju da ode na liječenje u inozemstvo, vratiti u Ukrajinu i dovršiti izdržavanje kazne, navodi se u Nacrtu zakona koji je danas objavljen u ukrajinskom parlamentu.

Parlament bi trebao raspravljati o tom Nacrtu zakona idućeg tjedna, što je, kako navodi agencija Reuters, novi preokret u slučaju Timošenko, čija je zatvorska kazna prijetnja za potpisivanje sporazuma između Ukrajine i Europske unije idućeg mjeseca.

Janukovič nije spomenuo pomilovanje

Reuters podsjeća da predsjednik Ukrajine, Viktor Janukovič, koji je dan ranije izrazio spremnost potpisati zakon kojim se Juliji Timošenko odobrava da ode u inozemstvo na liječenje, nije spomenuo davanje pomilovanja, prenosi Tanjug.

Komentirajući spremnost da stavi svoj potpis na Zakon, ukrajinski predsjednik je naveo, “naravno, ukoliko parlament usvoji ovaj zakon, ja ću ga potpisati”.

Nema predsjedničkih izbora za Timošenko

Međutim, čak i ukoliko Timošenko bude puštena na liječenje u inozemstvo, neće moći sudjelovati na predsjedničkim izborima 2015. godine.

Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora 2011. godine zbog zlouporabe službenog položaja, poslije suđenja za koje su zapadne vlade ocijenile da je politički motivirano i primjer “selektivne pravde “.

Ona je poricala optužbe, okarakteriziravši ih kao Janukovičev manevar da je ukloni iz političkog života Ukrajine.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO