Saudijci odbili članstvo u Vijeću sigurnosti

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal (EPA)

Saudijska Arabija odbila je danas da preuzme mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), uz objašnjenje da to tijelo zbog “dvostrukih standarda” nije u stanju zaustaviti konflikte i ratove.

“Kraljevina smatra da metod, radni mehanizam i dvostruki standardi u Vijeću sigurnosti onemogućavaju ovom tijelu da preuzme odgovornost za mir u svijetu”, saopćilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je državna agencija SPA.

UN iznenađen odlukom Saudijske Arabije

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i brojni ambasadori Vijeća sigurnosti iznenađeni su odlukom Saudijske Arabije da odbije mjesto u VS-u.

Neki diplomati su vjerovali da će se Saudijska Arabija predomisliti, jer UN još nije službeno obaviješten o toj odluci.

Ban Ki-moon je novinarima kazao da će se o “mogućoj zamjeni Saudijske Arabije u Vijeću sigurnosti očitovati zemlje članice”.

U saopćenju se dodaje kako ova zemlja ne može da preuzme svoje mjesto dok se ne provedu reforme, ali nije precizirano na kakve se promjene misli.

Podrška sirijskim pobunjenicima

Vijeće sigurnosti UN-a podijeljeno je povodom rješavanja krize u Siriji. Zapadne sile zalažu se za oštrije sankcije protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a Rusija je do sada vetom sprečavala usvajanje takvih rezolucija.

Saudijska Arabija podržava pobunjenike u sirijskom konfliktu.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, a ostale se rotiraju.

Jučer je glasanjem određeno da Saudijska Arabija, Čad, Čile, Litvanija i Nigerija u Vijeću sigurnosti UN-a zamijene Azerbejdžan, Gvatemalu, Maroko, Pakistan i Togo.

Izvor: Agencije