Pariz: Sukobi zbog deportacije Romkinje

Drugog dana protesta, srednjoškolci su blokirali nekoliko škola u Parizu. Nezadovoljni su i traže povratak deportirane Leonarde Dibrani, 15-godišnje Romkinje s Kosova i Kačika Kačatrijana, 19-godišnjeg studenta iz Armenije.

Ovaj slučaj u fokus je stavio dugogodišnje razgovore Vladinih zvaničnika o položaju imigranata u Francuskoj.

Mirni protesti nekoliko hiljada pariških studenata završili su sukobima sa policijom. Srednjoškolci i studenti već drugi dan govore jednim glasom.

Oni žele da se 15-godišnja učenica Dibrani vrati s Kosova. Brinu se da je zbog deportiranja Romkinje i njene porodice, u svijet otišla kontradiktorna i loša slika Francuske.

“Moglo bi se reći da smo se malo izgubili. Kažemo da je ovo država ljudskih prava, država u koju su svi ljudi dobro došli, a, ipak, deportiramo 15-godišnju djevojčicu u državu koju ne poznaje i gdje nema budućnosti“, rekao je učenik David.

Ovdje su, kažu, jer stoje iza svojih uvjerenja.

“Mi se ovdje borimo za studente koji su nepravedno izbačeni iz sistema, ne samo za Leonardu i Kačika. Mislimo da niko ne može određivati mjesto školovanja. Svako ima pravo na obrazovanje i način na koji su izbačeni je nedopustiv“, ističe studentica Ines Khelifa.

Kritike iz redova socijalista

Francuska je za vrijeme mandata prethodnika predsjednika Francoisa Hollandea, prije tri godine, deportirala nekoliko hiljada bugarskih i rumunskih Roma.

Ova politika se nastavila, za šta mnogi okrivljuju ministra unutrašnjih poslova Francuske.

Šta misle o tome, srednjoškolci su jasno pokazali, no, kritike zbog slučaja Dibrani prisutne su i u krugu samih socijalista.

“Jedno je sigurno, ovo se dogodilo za vrijeme školskog odmora, a u vrijeme nastave, učenici su dio škole i tog sistema. Tada su nedopustive bilo kakve intervencije. To znači da su škole neka vrsta svetog utočišta“, rekao je Vincent Peillon, ministar obrazovanja Francuske.

Članovi porodica Dibrani ilegalni su francuski imigranti. Od 2009. godine traje njihova borba za ostanak u toj državi.

Bitke sa useljeničkom procedurom su duge i, vrlo često, unaprijed izgubljene.

Izvor: Al Jazeera i agencije