Merkel: Berlin uz Palestinske teritorije

Berlin će nastaviti pomagati Palestinske teritorije kada Njemačka formira novu vladu, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Abbas, koji je je jedan sat proveo u kancelarkinom kabinetu, je na putovanju po Evropi s ciljem da dobije podršku u trenutku kada bi trebalo da se intenzviraju sastanci palestinskih i izraelskih pregovarača na zahtjev SAD.

“Mi smo uvijek zagovarali dvodržavno rješenje. Uvijek smo zagovarali pomaganje i podršku palestinskim teritorijama, napredovanje mirovnog procesa, ekonomskog razvoja i ja sam prilično sigurna da ćemo tako nastaviti svoju vanjsku politiku”, najavila je Merkel.

‘Historijska mogućnost’

Ona se, također, osvrnula na širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što je bacilo sjenku na direktne pregovore između dvije strane, koji su obnovljeni krajem jula poslije tri godine zastoja.

“Naglašavam da palestinska strana vrlo pošteno pokušava voditi te pregovore uprkos izazovu naselja. Mi moramo prihvatiti tu historijsku mogućnost. Apelujemo na izraelsku stranu da iskoristi tu šansu”, rekao je Abbas novinarima.

“To što su Palestinci zaustavili svoje napore da se pridruže tijelima Ujedinjenih nacija je koncesija unaprijed za te pregovore i isto vrijeme mjera na koju smo apelovali na Izrael da se suzdrži u širenju naselja”, rekla je Merkel, prenose palestinski mediji izvještaj agencije DPA. 

Ona je podsjetila da je to više puta rekla izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Merkel je također razgovarala s Abbasom o sukobu u Siriji i apelovala na novu konferenciju u Ženevi između sirijskih strana da se održi “što prije”. 

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog odluke izraelske vojske da zatvori deponiju u blizini Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, 80 hiljada ljudi ostalo je bez mogućnosti odlaganja smeća. Izraelska vojska tvrdi da je riječ o zdravlju i sigurnosti. No, palestinski zvaničnici vjeruju da je pravi razlog zatvaranja drugi. Izvještava Peter Sharp.

Na Zapadnoj obali svakodnevno niču nove barikade. Izrael nastavlja s podizanjem zidova i gradnjom naselja na palestinskoj zemlji. Stanovništvo okupirane teritorije ne odustaje od protesta, ali bori se i drugim sredstvima. U ostatke granata kojima ih gađaju sade cvijeće, a sad već imaju cijele bašte. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO