Letta i Obama o okončanju krize

Letta je prvi lider koji se sastao sa Obamom nakon deblokade Vlade SAD-a (Reuters)

Italijanski premijer Enrico Letta, prvi svjetski lider koji se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom nakon što je Senat deblokirao sredstava federalnoj vladi, izjavio je da je to olakšanje za svjetsku ekonomiju.

Stabilna ekonomija SAD-a ključna je za cijeli svijet, rekao je Letta Obami nekoliko sati pošto je američki Senat donio mjere za privremeno odblokiranje sredstava federalnoj vladi.

Poslije razgovora u Bijeloj kući, Letta je čestitao Obami na okončanju posljednje “političke drame” u Washingtonu, koja je privukla pažnju cijelog svijeta, prenio je AFP.

Stabilizacija ekonomije

“Njegov uspjeh je i naš uspjeh. Jučerašnja odluka veoma je važna za stabilnost tržišta i cijelog svijeta. Treba da imamo niske kamatne stope, jučer smo imali najniže kamatne stope u Italiji u posljednje dvije godine. To je za nas veoma važno dostignuće”, rekao je Letta novinarima.

Obama je, u međuvremenu, pohvalio Lettin rad na stabilizovanju italijanske ekonomije.

“Jasno je da se Italija kreće u dobrom smjeru kad je riječ o stabilizovanju finansija i provođenju reformi koje će ih učiniti konkurentnijim”, ocijenio je Obama.

Američki predsjednik kazao je da je sa Lettom razgovarao i o problemu zabrinjavajuće visoke stope nezaposlenosti među mladima u Evropi.

Dvojica lidera razgovarala su i o pitanjima regionalne sigurnosti, uključujući problem Sirije, situaciju u Libiji i podršku operacijama NATO-a u Afganistanu.

Izvor: Agencije