Doživotni zatvor za trgovinu ljudima

U modernom ropstvu u svijetu živi gotovo 30 miliona ljudi, po Globalnom indeksu ropstva (AFP)
U modernom ropstvu u svijetu živi gotovo 30 miliona ljudi, po Globalnom indeksu ropstva (AFP)

Velika Britanija planira uvesti maksimalnu kaznu doživotnog zatvora za najteže slučajeve trgovine ljudima i modernog ropstva, prenosi agencija Hina natpise iz britanskih medija.

Ova evropska država zabilježila je prošle godine 25 posto više slučajeva te vrste kaznenih djela. Jako se povećala trgovina ljudima iz Albanije, Poljske i Litvanije.

Vlada stoga planira poboljšati zakon o modernom ropstvu i olakšati kazneni progon u tim slučajevima.

Žrtve trgovine ljudima često se koriste kao bijelo roblje, građevinski radnici ili prosjaci. Rade i kao kućni robovi ili na farmama kanabisa.

U Veliku Britaniju često ih se namami obećanjima o slobodi putovanja, poslu i smještaju, ponekad članovi njihovih vlastitih obitelji, ili pak dolaze kako bi odradili dugove.

Najgore u Mauritaniji

Britanske vlasti prošle su godine otkrile 1.186 žrtava trgovine ljudima, prema 946 godinu ranije, a najvećim dijelom bili su iz Nigerije, Vijetnama, Albanije, Rumunije i Kine.

Zabilježeno je 300 posto više žrtava iz Albanije, 171 posto iz Litvanije i 148 posto iz Poljske od 2011. godine, dok se broj žrtava iz Rumunije i Kine smanjio.

U modernom ropstvu u svijetu živi gotovo 30 miliona ljudi, po Globalnom indeksu ropstva.

Najgora je situacija u Mauritaniji, na Haitiju i u Pakistanu. Među prvih deset su i Indija, Nepal, Moldavija, Benin, Obala Slonovače, Gambija i Gabon.

Moderno ropstvo definira se kao trgovina ljudima, prisilni rad i praksa kao što je dužničko ropstvo, prisilni brak te prodaja ili iskorištavanje djece.

Izvor: Agencije


Povezane

Organizacije civilnog društva iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije nedavno su u Zagrebu potpisale “Balkansku deklaraciju o suzbijanju trgovine ljudima i eksploatacije ljudskih bića u regiji”. Uočeni su brojni institucionalni nedostaci u borbi sa tom vrstom kriminala. Trgovina ljudima na Balkanu je u porastu. Hrvatska ove godine očekuje najveći broj identificiranih, a porast […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO