Sirijski general Jameh ubijen u Deir Ezzoru

Jameh je bio jedan od vodećih sirijskih oficira za sigurnost u Libanu između 1976. i 2005. (AFP)

Visokopozicionirani sirijski general ubijen je tokom borbe sa pobunjenicima u istočnoj provinciji Deir Ezzor, objavili su sirijski državni mediji.

General-major Jameh Jameh bio je šef vojnih obavještajaca u provinciji, gdje se režimske snage bore protiv naoružanih opozicionih boraca koji žele zbaciti predsjednika Bashara al-Assada.

„General-major Jameh Jameh je ubijen dok je izvršavao svoje nacionalne dužnosti kako bi odbranio Siriju i njen narod i progonio teroriste u Deir Ezzoru“, objavila je državna televizijska stanica u četvrtak.

Državni medij nije dao detalje o vremenu ubistva, mjestu u provinciji gdje je ubijen, niti na koji način, dok pobunjenički internetski forumi navode kako je poginuo tokom sukoba sa borcima u gradu Deir Ezzor.

Uloga u Libanu

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman izjavio je kako prvobitni izvještaji navode kako je Jameha ubio snajperista u distriktu Rashdiya, ali nema potvrde ovih navoda.

Grupa je također javila kako se vode žestoke borbe režimskih snaga i pobunjenika u nekoliko dijelova provincije, uključujući i grad koji je najveći u istočnom dijelu Sirije.

Jameh je bio jedan od vodećih sirijskih oficira za sigurnost u Libanu tokom vojnog angažmana Damaska u ovoj državi između 1976. i 2005. godine.

Bio je saslušan zbog ubistva bivšeg libanskog premijera Rafiqa Haririja februara 2005. godine, premda nije bio optužen za učešće u njegovoj smrti.

Vjeruje se da je iz Jableha, grada u priobalnoj provinciji Latakia, uporištu sirijskog režima.

Izvor: Agencije