Milioni potpisa protiv svrgavanja Mursija

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta zbačen je s vlasti 30. juna ove godine (EPA)

Više od dva miliona Egipćana potpisalo je do sada peticiju kojom se izražava protest radi vojnog udara izvršenog u julu ove godine, kada je s vlasti skinut predsjednik Muhamed Mursi.

Organizatori kampanje nazvane Batil (nevažeći) saopćili su da je prikupljeno “2,1 milion potpisa kao dio nastojanja da se skupi 30 miliona potpisa protiv udara”.

Prema saopćenju organizatora potpisivanja peticije protiv vojnog udara, “cilj kampanje je da pokaže pravi broj onih koji podržavaju zakon i da se vojni udar privede kraju”.

Pripreme za nove proteste

Inicijator kampanje Abdul Rahmaan Mansour ranije je za agenciju Anadolija izjavio da se organizatori “nadaju kako će prikupiti 30 miliona potpisa Egipćana koji se protive odluci od 3. jula”.

Cilj kampanje je, također, “pripremiti se za 25. januar (treću godišnjicu pobune protiv bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka) na Tahrir trgu, kako bi se zahtijevao status države Egipat od prije 30. juna”.

Muhamed Mursi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, zbačen je s vlasti 30. juna ove godine.

Neustavnu promjenu vlasti Mursijeve pristalice opisuju kao “vojni udar”, dok je pristalice pokreta nazivaju “narodnim ustankom”.

Amnesty optužuje

U međuvremenu, međunarodna grupa za ljudska prava Amnesty International (AI) pozvala je egipatske vlasti da okončaju politiku nezakonitog zatvaranja izbjeglica iz Sirije, uključujući djecu, te da ih prisilno vraćaju u domovinu u kojoj bjesni građanski rat, navodi agencija Tanjug.

AI navodi da su stotine Sirijaca koje su pobjegle od krvoprolića u zemlji, među kojima i puno djece bez roditelja, suočene sa produženim pritvorom u lošim uvjetima ili deportacijom, što je u nekim slučajevima značilo i odvajanje od porodice, prenijela je agencija AP.

Prema podacima UN-a, u Egiptu se nalazi skoro 110.000 Sirijaca, a neki od njih su poslije deportacije ponovo pobjegli u tu zemlju ili su se uputili rizičnim morskim putevima ka Evropi.

Izvor: Agencije