Sirija: Oslobođena četiri humanitarna radnika

Tri od šest zarobljenih radnika Crvenog krsta i jedan uposlenik Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca oslobođeni su u ponedjeljak, saopćili su zvaničnici.

Robert Mardini, šef operacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) za Bliski istok na Twitteru je objavio kako je oslobođena četvorka sada na sigurnom.

Iz ženevskog ureda ICRC-a je potvrđena tačnost ove informacije, ali nisu dali više detalja.

Naoružani muškarci zarobili su sedam osoba u nedjelju nakon što su zaustavili njihov konvoj na sjeverozapadu Sirije.

Smrtonosna eksplozija

Ranije u ponedjeljak, najmanje 39 osoba je poginulo, a više je desetaka ranjeno u atentatu autobombom u Idlibu na sjeverozapadu Sirije, gdje je u ratu smrtno stradalo više od 115.000 ljudi, prenosi nevladina organizacija.

Atentat je izveden u gradu Darkoush, koji je pod nadzorom pobunjenika, nekoliko kilometara od turske granice, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja informacije prikuplja putem velike mreže aktivista i liječnika.


Eksplozije prekinule TV prenos u Damasku

Iz Opservatorije ističu kako postoji velika mogućnost da broj smrtnostradalih bude veći jer su mnogi od ranjenih u kritičnom stanju.

“Područje je pod kontrolom pobunjenika. Vladine snage su potisnute nekoliko mjeseci ranije. Niko još nije prihvatio odgovornost za napad”, kazala je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr, koja izvještava iz Bejruta, glavnog grada susjednog Libana.

“Postoji još puno nesigurnosti na sjeveru, uprkos tome što je većina područja pod kontrolom pobunjenika”, dodaje Khodr.

U isto vrijeme nastavljaju se diplomatski napori da se strane u sirijskom sukobu dovedu za pregovarački sto.

Američki državni sekretar John Kerry, nakon susreta sa izaslanikom UN-a za Siriju Lakhdarom Brahimijem istakao je potrebu hitnog održavanja mirovne konferencije u Ženevi.

„Predsjednik Assad je izgubio potrebni legitimitet da bi bio faktor ujedinjenja ljudi. Jasno je da u sklopu provedbe Ženeve 1, što je jedini razlog zbog kojeg sada treba održati konferenciju, mora biti formirana prijelazna vlada. U Siriji mora postojati novo upravno tijelo kako bi uspostavljanje mira uopće bilo moguće“, kazao je Kerry.

Lavrovov stav

I njegov ruski kolega Sergej Lavrov insistira na hitnom održavanju konferencije.

„Konferenciju moramo održati što prije. Glavna prepreka je nesposobnost naših partnera da prisile sirijsku opoziciju na pregovore sa Vladom kako bi došli do okončanja krize“, istakao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Nakon odbijanja u nedjelju, Sirijska nacionalna koalicija u ponedjeljak kaže kako bi uvjetno pristala na ženevske razgovore.

„Postoji samo jedan uvjet. Želimo da Ženeva bude razgovor o transformaciji, tranziciji u demokratiju. Tranzicija u demokratiju znači da Assadov režim, koji je odgovoran za ubistva tolikog broja Sirijaca, ne može imati mjesto u budućnosti Sirije“, izjavio je Khaled Saleh iz Koalicije.

Izvor: Al Jazeera i agencije