Počeli pregovori o iranskom nuklearnom programu

Završen je prvi dan međunarodnih pregovora između Irana, Evropske komisije i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN u Ženevi, nakon šestomjesečnog zastoja.

Michael Mann, glasnogovornik evropske predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, objasnio je da su danas vođeni tehnički pregovori, nakon čega će Ashton održati bilateralni sastanak sa iranskim ministrom vanjskih poslova.

Dvodnevni sastanak, prvi  otkako je za iranskog predsjednika izabran Hassan Rouhani, smatra se kao dobra prilika da se riješi dugogodišnje pitanje iranskog nuklearnog programa koji izaziva tenzije na Bliskom Istoku.

Washington je sinoć iznio mogućnost brzog ublažavanja sankcija Iranu, ako ih Teheran oslobodi zabrinutosti u vezi s nuklearnim programom.

‘Oprezni optimizam’

Iranski ministar Mohammad Javad Zarif na početku je predstavio smjernice koje predlaže Iran. Navodno bi im svrha bila postizanje sporazuma u manje od godinu dana uz prvu etapu za mjesec ili dva.

Zarif je već spominjao potrebu brzog održavanja novog sastanka na razini ministara.

Mann je ocijenio iransku prezentaciju ‘vrlo korisnom’, no nije objasnio što pod tim misli. Iranski plan da odmrzne odnose sa svjetskim silama u vezi svog nuklearnog programa primljen je u Ženevi tako s ‘opreznim optimizmom’. 

Detalji iranske Power Point prezentacije nisu još poznati.

Viši iranski pregovarač je zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi. On je pohvalio ‘ugodnu atmosferu’ i ‘pozitivne reakcije’ za stolom. 

Ashton ispred svjetskih sila

Pregovori o spornom iranskom nuklearnom programu u Ženevi tokom kojih Iran treba predstaviti svoje smjernice radi pokretanja dijaloga blokiranog od aprila ove godine su počeli u utorak prijepodne.

Dvodnevni pregovori između Irana i zemalja grupe 5+1 (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Kina, Njemačka i Rusija) predviđeni su na razini političkih direktora ili zamjenika ministara vanjskih poslova.

Vodi ih visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

U američkom izaslanstvu, koje vodi državna podsekretarica za vanjske poslove Wendy Sherman, je i stručnjak za pitanje ekonomskih sankcija protiv Irana.

Historijski sastanak

Prije tri sedmice desio se historijski sastanak kada je iranski ministar vanjskih poslova Zarif sjeo je za sto sa svojim američkim kolegom, državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Taj sastanak, kao i telefonski razgovor između novog iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i američkog lidera Baracka Obame, označili su početak novog poglavlja u odnosima između Irana i Zapada.

Sada je pred svim stranama veliki test: detaljni razgovori o iranskom nuklearnom programu.

U New Yorku je ekipa Al Jazeere pitala njemačkog ambasadora pri UN-u Petera Wittiga koliko je optimističan, a on je pažljivo birao riječi pri odgovoru.

„Iran mora otkloniti sumnje međunarodne zajednice u vezi s tim da li je riječ o isključivo civilnom nuklearnom programu. Pozdravljamo činjenicu da je iranska Vlada ovdje u New Yorku nagovijestila kako je spremna to učiniti“, kazao je.

Stav Zapada poznat

Najnoviji razgovori uslijedili su nakon prošlogodišnjih neuspjelih pokušaja.

Na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, jedan od vodećih eksperata za Iran kaže da sada sve zavisi od Teherana.

„Stav Zapada poznat je već mjesecima, ali u proljeće su u Almatiju iznijeli konkretan prijedlog. Zatražili su od Irana da zaustavi obogaćivanje uranijuma, da pošalje izvan zemlje do sada napravljene zalihe i da prekine aktivnosti obogaćivanja uranija u podzemnom postrojenju Fordow“, istakao je Mark Fitzpatrick, stručnjak za iranski nuklearni program.

„U zamjenu za to, Zapad je spreman ukinuti dio sankcija, što za Iran nije dovoljno, i početi neku drugu vrstu saradnje. Sada čekaju odgovor Irana.“

Novinar Al Jazeere James Bays, koji je boravio u Ženevi, kazao je kako će ovo biti „značajni, neki kažu i ključni, razgovori, ali ne i odlučujući pregovori“.

„Učesnici će razmotriti tehničke detalje iranskog nuklearnog programa, ali i pokušati da izgrade uveliko potrebno povjerenje“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Razvijanje nuklearne tehnologije u građanske svrhe, uključujući obogaćivanje urana, na našoj teritoriji apsolutno je pravo Irana, kaže šef iranske diplomatije.

07 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO