Odgođen sastanak o blokadi Vlade SAD-a

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama i njegov zamjenik Joseph Biden u ponedjeljak navečer su se trebali sastati sa predstavnicima Kongresa.

Bijela kuća je, međutim, saopštila da je sastanak odgođen kako bi lideri u Senatu imali vremena da približe stavove o limitu za zaduženje.

Blokada Vlade ušla je u treću sedmicu, a rok za podizanje nacionalnog limita za zaduživanje ističe u četvrtak.


SAD: Socijalni programi ostaju bez novca

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona da predstavnici demokrata i republikanaca u Senatu kažu da su skoro 80 posto sigurni da će postići neki sporazum.

Obama je ranije u ponedjeljak izjavio kako se nada da će prevladati duh saradnje.

Potrebno hitno rješenje

Kazao je da je obustava rada Vlade već naštetila američkoj ekonomiji, a da će šteta biti znatno veća ako država dođe u situaciju da se dugovi ne mogu plaćati.

Obama je prethodno kazao da ima napretka u pregovorima, kao i da bi problem već danas mogao biti riješen, ako republikanci odluče sarađivati.

“Ukoliko ove sedmice ne krenemo sa ozbiljnim napretkom u Zastupničkom domu i Senatu i ako republikanci ne budu voljni da ostave po strani neke od svojih stranačkih pitanja i urade ono što je u interesu zemlje, velike su šanse da postanemo nesolventni. To bi imalo poražavajući uticaj na našu ekonomiju, povećalo bi kamatne stope, a ljude koji primaju socijalnu pomoć, kao i one koji obavljaju poslove za Vladu, ostavilo bi bez novca”, rekao je on.

“Blokada je već imala štetan uticaj na našu ekonomiju. Ta šteta biće znatno povećana ako se ne pobrinemo za to da Vlada može da plaća svoje dugove. O tome odluku moramo da donesemo ove sedmice.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Čelnici Svjetske banke i MMF-a upozoravaju američke političare da bi nepostizanje dogovora moglo dovesti do katastrofe.

Published On 13 Oct 2013

Barack Obama se sastao s republikancima kako bi razgovarao o dogovoru kojim bi se privremeno podigla granica američkog duga. No, nije postignut dogovor, a američka vlada neće moći vraćati dugove od sljedećeg četvrtka.

Published On 11 Oct 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO