Odbijeni zahtjevi za sahranu Ericha Priebkea

Bivši SS kapetan proveo je skoro 50 godina u bjekstvu prije nego što ga je Argentina izručila Italiji 1995. godine (EPA)

Rimski gradonačelnik, šef policije i desna ruka Pape odbili su zahtjev da se nacističkom ratnom zločincu Erichu Priebkeu dozvoli crkvena sahrana u gradu gdje je učestvovao u jednom od najgorih pokolja tokom Drugog svjetskog rata u Italiji koju je bila okupirala Njemačka.

Dok je njegovo tijelo u mrtvačnici bolnice u Rimu, ne smanjuje se debata oko dalje sudbine Priebkea, čovjeka koji nikada nije izrazio žaljenje, tvrdeći do kraja života kako je samo izvršavao naredbe.

Njega ne žele ni Rim, ni rodna Njemačka niti druga domovina – Argentina.

Bivši SS kapetan proveo je skoro 50 godina u bjekstvu prije nego što ga je Argentina izručila Italiji 1995. godine kako bi se Priebkeu sudilo za masakr 1944. godine u Ardeatinskim pećinama, nedaleko od italijanske prijestolnice, kada je ubijeno 335 civila.

Doživotni kućni pritvor

Ratni zločinac umro je u petak u 100. godini u Rimu, odnosno u kući njegovog advokata Paola Giachinija gdje je služio kaznu doživotnog kućnog pritvora.

Rimski nadbiskup je u ponedjeljak kazao kako je rekao Giaciniju da održi sahranu u svom domu „u strogoj privatnosti“, te da je rimski vikar Pape Franje, kardinal Agostino Vallini zabranio bilo kojoj rimskoj crkvi da bude dio sahrane.

No,to je giachini je odbio zahjevajući privatnu crkvenu misu. Nadbiskupija je odgovorila tako što je podsjetila sve svećenike u Rimu da se moraju povinovati odluci Vallinija.

Odvojeno, šef rimske policije i gradski lider objavili su da će zabraniti bilo koju „svečanu ili javnu službu“ za Priebkea.

Gradonačelnik Ignazio Marino kazao je kako grad neće prihvatiti niti crkvenu sahranu niti ukop Priebkea.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO