Mursi se neće odreći legitimiteta

Muhamed Mursi (desno), prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je u julu (AFP)

Sin svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija Usama Mursi je u ime svoje porodice uputio bajramsku čestitku sunarodnjacima, u kojoj poručuje da se vojnim udarom svrgnuti predsjednik Mursi neće odreći legitimiteta i da će ustrajati do svog posljednjeg daha.

Mursi u čestici posebno pozdravlja porodice stradalih, koje su najskuplje platile cijenu krize u zemlji, prenosi Anadolija.

“Predsjednik će ustrajati do posljednjeg daha. Neće se odreći legitimiteta. Neće ga pokolebati nasilno hapšenje i smiješne i nezakonite optužnice. Mursi nakon ovoliko žrtava neće prihvatiti nikakav kompromis i pregovore, niti će napraviti korak nazad“, navodi se, između ostalog, u poruci povodom nastupajućeg Kurban-bajrama. 

Produžen pritvor

Izvori bliski egipatskom sudstvu su za agenciju Anadolija saopćili da je četvrti put produžen pritvor svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju za još 30 dana.

Državni dnevnik Al-Ahram potvrdio je da je Mursiju produžen pritvor zbog učešća u organizaciji bijega zatvorenika tokom revolucije u januaru 2011. godine

Isti izvor je potvrdio da se Mursi tereti po nekoliko optužnica koje su trenutno predmet istrage.

Mursi se tereti za „saradnju i špijunažu sa palestinskim Hamasom“, „organiziranje napada na imovinu i objekte egipatske vojske“, kao i za „učešće u organizaciji bijega zatvorenika iz zatvora Wadi al-Natroun za vrijeme revolucije u januaru 2011. godine“.

Protiv svrgnutog predsjednika Mursija i još 14 zvaničnika Muslimanske braće podignuta je i optužnica za “podsticanje ubistava demonstranata na trgu ispred egipatskog Predsjedništva“.

Prvo saslušanje u sudnici najavljeno je za 4. novembar. Mursijev advokatski tim najavio je da on neće priznati istragu, niti se braniti u ovom slučaju.

Izvor: Agencije