Malezija: Riječ Allah samo za muslimane

Apelacioni sud u Maleziji je danas presudio da nemuslimani ne mogu da koriste riječ Allah kad govore o Bogu, preinačivši presudu jednog nižeg suda iz 1999. godine.

Sud je obrazložio da bi dozvoljavanje nemuslimanima da koriste riječ Allah “izazvalo konfuziju u toj zajednici”, prenijela je agencija AFP.

Kršćani u Maleziji tvrde da tu riječ koriste decenijama i da ta presuda krši njihova prava.

Sudska presuda iz 1999. potakla je vjersku zategnutost u toj azijskoj zemlji i izazvala napade na crkve i džamije.

Tadašnja presuda je uslijedila nakon što je Vlada Malezije saopćila da katolički list Herald ne može u svom izdanju na malajskom jeziku koristiti riječ Allah za kršćanskog Boga.

Najavljena žalba

Taj list je zbog toga podnio tužbu, a sud je u decembru 1999. presudio u njegovu korist, na šta je Vlada uložila žalbu.

Glavni sudija Apandi Ali je danas rekao da “korištenje riječi Allah nije integralni dio kršćanske vere” i da bi njeno korištenje unijelo konfuziju u tu vjersku zajednicu.

Izdavač Heralda velečasni Lawrence Andrew je povodom današnje presude rekao kako je “razočaran i užasnut” i da će podnijeti žalbu.

“To je retrogadni korak u razvoju zakonodavstva, vezanog za fundamentalne slobode verskih manjina”, dodao je on.

Pristalice tog lista tvrde da je Biblija na malajskom jeziku koristila riječ Allah za kršćanskog Boga još prije nego što je Malezija formirana kao federalna država 1963. godine.

Pojedine muslimanske grupacije se, međutim, žale da bi korištenje riječi Allah među kršćanima moglo da bude upotrijebljeno sa ciljem da se muslimani potaknu da pređu u kršćanstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekada robusna malezijska ekonomija osjeća efekte usporavanja azijskog privrednog rasta. Bonitetna agencija Fitch revidirala je prognoze malezijskog kretinog rejtinga iz stabilnih u negativne. Osim toga, i Centralna banka ove zemlje spustila je prognoze rasta za tekuću godinu. 

Published On 02 Sep 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO