Izrael zamrznuo isporuku materijala u Gazu

Prema navodima izraelske armije, tunel se nalazi skoro 18 metara ispod zemlje i proteže se 1,7 kilometara (EPA)

Izraelske vlasti su zamrznule isporuku građevinskog materijala u Pojas Gaze nakon otkrića tunela koji zalazi u njihovu državu sa palestinske teritorije, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

“Zbog sigurnosnih razloga (vojska) je odlučila da za sada obustavi transport građevinskog materijala u Gazu”, rekao je portparol Odjeljenja za civilne poslove na palestinskim teritorijama u sklopu izraelskog Ministarstva odbrane Guy Inbar za agenciju AFP.

Inbar nije, međutim, kazao koliko dugo će zabrana ostati na snazi, navodi agencija Tanjug.

Izrael je prošlog mjeseca odobrio isporuku cementa i čelika u Pojas Gaze za upotrebu u privatnom sektoru prvi put od 2007. godine.

Prethodno su takve isporuke bile zabranjene zbog bojazni da bi pokret Hamas, koji upravlja Gazom, mogao iskoristiti građevinski materijal da ojača svoje položaje i izgradi tunele za napade na Izrael.

Izraelski zvaničnici saopćili su u nedjelju da je vojska otkrila tunel koji 450 metara zalazi na teritoriju Izraela i navodno je namijenjen za napade militanata.

Otkrivanje tunela “spriječilo je pokušaje napada na izraelske civile i vojnike”, navodi se u saopćenju ministra odbrane Moshea Yaaloma.

Izrael i Hamas su postigli primirje uz posredovanje Egipta, nakon krvavih sukoba u novembru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je vojsci na “otkrivanju terorističkog tunela u Gazi” na redovnom sastanku kabineta.

“To je dio naše agresivne politike protiv terora”, rekao je Netanyahu.

Prema vojsci, tunel koji je otkriven prošlog ponedjeljka nalazi se “otprilike 18 metara ispod zemlje i proteže se 1,7 kilometara”.

“Tunel je izgrađen sa skoro 500 tona cementa i betona”, saopćila je vojska.

Tunel ima osvjetljenje i prugu za mali vagon, “vjerovatno namijenjenu brzom transportu vojnika s jedne na drugu stranu”.

Slučaj Gilada Shalita

U saopćenju je spomenut izraelski vojnik Gilad Shalit, koga su palestinski militanti oteli i prebacili u Gazu kroz tunel 2006. i držali pet godina.

Shalit je oslobođen 2011. u zamjenu za nekoliko stotina palestinskih zatvorenika koji su držani u Izraelu.

Vojska je navela da je rad na tunelu najvjerovatnije trajao više od godinu dana.

AFP je izvijestio da su zidovi tunela ojačani cementom i da u njemu čovjek može stajati uspravno.

Izraelska nevladina organizacija Gisha, koja se zalaže za slobodu kretanja Palestinaca, pozvala je Izrael da ukine blokadu isporuke građevinskog materijala, ističući da će ona negativno utjecati na civile i humanitarne projekte u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije