Italija pokreće vojno-humanitarni program

Italija je odlučna zaustaviti tragedije kakve su proteklih dana potresale jug Europe, pa je talijanska Vlada usvojila vojno-humanitarni program, nazvan „Sigurno more“, kojim se želi pojačati kontrola i nazočnost spasilačkih snaga u vodama južnog Mediterana.

Premijer Enrico Letta sastao se s finskim kolegom Jyrkijem Katainenom, s kojim je razgovarao o suradnji, a sve kako bi tragedije na moru ubuduće bile izbjegnute.

Poziv ostalim zemljama Europske unije i dalje stoji.

„Italija pokreće vojno-humanitarni program, iz zraka i na moru, koji je od velike važnosti, jer ne možemo dozvoliti da Mediteran postane more smrti. Pokrenuli smo ovu inicijativu i pozvali premijera Finske, kao i kolege ostalih europskih zemalja da se pridruže, jer od danas ovo je za nas prioritet. Mediteran je naš i ne možemo tolerirati da se događaji od proteklih dana ponavljaju“, izjavio je premijer Letta.

Finska podrška

U sklopu programa predviđena je veća podrška na moru, kao i iz zraka, pa su na raspolaganju i vojni zrakoplovi s opremom za noćno nadgledanje.

Rečeno je kako je rad granične službe Europske unije zakazao, jer kontrola mora da bude jača.

„Mogli bismo poslati brodice i logističku podršku na Mediteran. Sada procjenjujemo svoje kapacitete koji bi mogli biti od koristi“, potvrdio je finski premijer Katainen.

Jedan od mehanizama uspostavljanja kontrole nad Mediteranom jeste i postizanje bilateralnih dogovora sa zemljama iz kojih i najveći broj migranata pokušava da uđe u Europu.

U proteklih desetak dana u vodama Mediterana živote je izgubilo više od 400 migranata, a samo u protekla 24 sata u akcijama italijanske mornarice spašeno je 340 osoba.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO