Gradonačelnik uhapšen zbog korupcije

Predsjednik Maduro je tražio veća ovlaštenja u borbi protiv korupcije (AFP)

Agenti sigurnosne službe uhapsile su gradonačelnika trećeg po veličini venecuelanskog grada, optuženog za korupciju, pošto je predsjednik Nicolas Maduro zatražio od skupštine da mu da specijalna ovlaštenja u borbi protiv korupcije i ekonomske sabotaže.

Gradonačelnika Valencije Edgarda Parru, člana vladajuće Socijalističke partije, uhapsili su u njegovoj kući agenti nacionalne obavještajne agencije Sebin, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Chavesov rad

Parra je najviši zvaničnik koji je uhapšen tokom predsjednikove antikorupcijske kampanje, prenio je Reuters.

U akciji je privedeno još dvoje ljudi, koji su optuženi za vođenje “neke vrste paralelne kancelarije”, koja pokriva više od deset kompanija i saradnika kancelarije gradonačelnika.

Hapšenje Edgarda Parre dogodilo se u trenutku u kome skupština odlučuje da li da predsjedniku Madurou dodijeli specijalna ovlaštenja u borbi protiv korupcije i ekonomske sabotaže, dok se njegovi rivali pribojavaju da bi on mogao da ih zloupotrijebi u političke svrhe.

Opozicija smatra da Maduro samo radi po matrici svog mentora, preminulog predsjednika Huga Chavesa, navodi AP.

Tokom 14 godina koliko je bio šef države, Chaves je četiri puta dobio od Narodne skupštine ovlaštenja da vlada dekretima.

Chaves je iskoristio svoja ovlaštenja da sa 200 legalnih izmjena zakona ojača državnu kontrolu ekonomije.

Lider opozicije Enrique Capriles je kazao da, izglasavanjem dekreta Maduru, neće biti okončana nestašica hrane i da će samo ojačati vlast koju on smatra nekompetentnom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO